Ingezonden persbericht



EMBARGO TOT MAANDAG 6 juni '11
11.00 uur.

PERSBERICHT

Amsterdam, 6 juni 2011

TIN start handtekeningenactie voor behoud theatergeschiedenis

Theaterkopstukken steunen actie

Tal van kopstukken uit de theaterwereld zoals Tineke Schouten, Albert Verlinde, Carice van Houten, John Lanting, Paul de Leeuw, Pierre Audi, Alexandra Radius, Maria Goos, Willem Nijholt en Joop van den Ende/VandenEnde Foundation hebben hun steun uitgesproken voor het integrale behoud van de unieke theatercollectie van Theater Instituut Nederland (TIN). Vorige week werd bekend dat staatsecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur van plan is om met ingang van 2013 de rijkssubsidie aan het TIN na vijftig jaar abrupt te stoppen.

Onder de noemer 'Zonder het TIN blijft er na de voorstelling niets meer over' start vandaag een grote steunbetuigingsactie. Het TIN roept iedereen op zich uit te spreken tegen de plannen van de staatssecretaris door een petitie te tekenen op tin.nl/petitie en de actie te ondersteunen via de sociale media. De actie eindigt op 20 juni met het aanbieden van de petitie aan de vaste Kamercommissie Cultuur, die zich dan over de plannen van Zijlstra buigt.

De TIN collectie, documentatie en archieven bevatten niet alleen informatie over het theater van vandaag maar gaan terug tot in de 17e eeuw. Stopzetten van de rijkssteun betekent het einde van een collectie die al sinds de 19e eeuw wordt verzameld en getoond in talloze publicaties, digitale presentaties en reizende tentoonstellingen.

Dagelijks raadplegen onder meer studenten, theaterliefhebbers en professionals de database via de TIN website of bezoeken de mediatheek. Het TIN bezit (ook internationaal) een unieke en onvervangbare bron van kennis over en inzicht in de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten en daarmee ook van de Nederlandse geschiedenis.