Ingezonden persbericht

Persbericht
30 mei 2011

Extreem verlegen? Met je hele familie naar het family lab

Sociale angst of extreme verlegenheid komt vaak voor in meerdere generaties van een familie. Het Leiden Social Anxiety Network gaat daarom het samenspel van genen en omgeving onderzoeken in een family lab. Van 6-8 juni is de aftrap. Met een colloquium, en masterclass die begint met drie publiekslezingen.

Valium voor een verjaardagsfeest
Ze zijn extreem verlegen en niemand heeft last van ze. Die stille meisjes achter in de klas: lekker rustig of reden tot zorg? Kinderen die niet naar school willen uit angst voor klasgenoten en docenten. Of mensen die Valdispert, bètablokkers of valium slikken alleen omdat ze naar een verjaardag moeten. Sociale angst komt vaak voor maar haalt zelden de krant. En ook in de wetenschap is sociale angst, anders dan bijvoorbeeld agressie, karig bedeeld.

De feiten
Een paar feiten: de kans dat iemand in zijn leven een sociale angststoornis krijgt is 7 tot 13 procent en kost de samenleving ca. 12.000 euro per persoon per jaar. Sociale angst wordt vaak niet of laat opgemerkt omdat extreem verlegen mensen anderen niet tot last willen zijn en een teruggetrokken leven leiden. Sociale angst gaat vaak vooraf aan een depressie en hangt samen met veel drinken of gebruik van andere middelen. Personen met sociale angst hebben minder relaties, maar volgen vaak ook een opleiding onder hun niveau, of functioneren beroepsmatig onder hun opleidingsniveau.

Family Lab
Sociale angst loopt vaak door meerdere generaties van één familie. Het Leiden Social Anxiety Network gaat sociale angst daarom onderzoeken in een family lab. Met behulp van hele families en schoonfamilies en een interdisciplinaire groep onderzoekers wordt alles uit de kast getrokken om het ingewikkelde samenspel van genen en omgeving te ontrafelen: hersenscans, bloedonderzoek naar genen en signaalstofjes, persoonlijkheidsonderzoek, omgevingsonderzoek en statistiek. Het doel: risicofactoren en beschermende factoren in kaart brengen. En vervolgens een aanpak ontwikkelen om sociale angst te voorkomen.

'Je hebt de omgeving nodig om de genen te kunnen vinden'
Ontwikkelingspsycholoog prof. dr. Michiel Westenberg: 'Familieonderzoek is gecompliceerd en duur en daardoor wereldwijd heel zeldzaam. Maar je hebt die hele families toch nodig, ook de kant waarin extreme verlegenheid niet voorkomt. We weten namelijk al wel iets over de directe effecten van genen en omgeving, maar uit onderzoek naar bijvoorbeeld agressie of depressie blijkt juist de interactie tussen genen en omgeving heel belangrijk. Je hebt de omgeving echt nodig om de genen te kunnen vinden.'

Colloquium, masterclass en publiekslezingen
De aftrap van het netwerk wordt van 6-8 juni gemarkeerd met een colloquium, een masterclass voor jonge onderzoekers en drie publiekslezingen. Op 6 en 7 juni organiseert het Social Anxiety Network samen met de KNAW een internationaal colloquium voor een select gezelschap internationale onderzoekers om de nieuwste stand van het onderzoek te bespreken (6-7 juni bij de KNAW in Amsterdam). Op 8 juni vindt in Leiden de masterclass plaats, voorafgegaan door drie publiekslezingen. Allemaal over het samenspel van genen en omgeving bij sociale angst.

Meer over het Leiden Social Anxiety Network
Zie voor het programma van de masterclass en registratie: http://www.profile-health-leidenuniversity.nl/files/Flyer-Master-Class.pdf

------
Profileringsgebied Health, Prevention and the Human Life Cycle
Het Leiden Family Lab is een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. De beide andere problemen waar het lab zich op gaat richten naast sociale angst zijn 1. geweld binnen families en 2. obesitas. Kenmerkend is dat al het onderzoek in het family lab meerdere generaties bestrijkt. De Universiteit Leiden heeft dit onderzoeksgebied aangewezen als zogenoemd profileringsgebied. Dat betekent dat er extra in wordt geïnvesteerd. Zie Health, Prevention, and the Human Life Cycle

----
Voor de redactie,

Ingezonden persbericht