Ingezonden persbericht

()

Houten, 31 mei 2011

FILMPREMIÈRE RABAT IN TUSCHINSKI

Op maandagavond 6 juni a.s. wordt de rode loper uitgerold voor de feestelijke galapremière in het Tuschinski-theater van de Nederlandse roadmovie Rabat, het speelfilmdebuut van regisseurs Jim Taihuttu en Victor Ponten die tevens medeoprichters zijn van het creatief collectief Habbekrats. Rabat is een on-Nederlandse roadmovie die het verhaal vertelt over vriendschap en volwassen worden. Vriendschap is de basis voor de wijze waarop de film tot stand is gekomen. De regisseurs en hoofdrolspelers Nasrdin Dchar (Tirza, De Troon), Achmed Akkabi (Sterke Verhalen, Het Huis Anubis) en Marwan Kenzari (Loft, Het Zusje van Katia) zijn jarenlang al vrienden. Een bijrol is weggelegd voor de Franse actrice Stéphane Caillard (Les Lyonnais) die eveneens acte de présence zal geven. Tevens zullen vele bevriende acteurs en muzikanten waaronder Jeroen van Koningsbrugge, Anna Drijver, Birgit Schuurman en Barry Atsma de première van Rabat gaan bijwonen. Rabat draait vanaf 9 juni in ruim 20 bioscoopzalen. Meer informatie: www.rabatdefilm.nl.

Synopsis
RABAT_still_02_web.jpg
Rabat is een roadmovie die je meeneemt op de reis van de drie vrienden Nadir (Nasrdin Dchar), Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Marwan Kenzari). Als Nadir van de ene op de andere dag de oude taxi van zijn vader van Amsterdam naar Rabat moet rijden, nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om met hem mee te gaan. De reis voert het drietal door het Europese landschap naar de Marokkaanse hoofdstad. Nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zetten de vriendschap naarmate ze dichter bij Rabat komen steeds verder onder druk.

()
De makers
De afgelopen jaren waren Jim Taihuttu en Victor Ponten met Habbekrats verantwoordelijk voor een groot aantal succesvolle en bekroonde videoclips (o.a. voor De Jeugd van Tegenwoordig, Dio & Sef, Pete Philly & Perquisite, Flinke Namen en The Partysquad), korte films (waaronder drie bijdragen aan NPS Kort!), documentaires en campagnes. Eind 2009 maakte Habbekrats met Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi en Marwan Kenzari de korte film Wolken #2, die online werd gedistribueerd in samenwerking met platenlabel Top Notch. Met Rabat maakt Habbekrats eindelijk de stap naar het grote doek.

Online filmpromotie
Voor de creatieve insteek van de filmpromotie draait Habbekrats z'n hand niet om. Met een multimediale aanpak via Hyves, Facebook, YouTube, Vice Magazine, Nalden.net en vele andere (social media) sites, zijn in drie weken de videoclips van de titeltracks van Rabat meer dan 300.000 bekeken. Dit is niet alleen bij kijken gebleven, ook de teaser- en filmtracks zijn in een rap tempo doorgestuurd naar de vele volgers. Tevens is er een grote online campagne opgezet in samenwerking met BlackBerry en Vodafone via de actiesite www.racenaarrabat.nl. In de officiële Rabat Racer®-game, kunnen bezoekers hier racen om een reis naar Marokko te winnen.

Noot voor de redactie/