IKON
W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5

HUMAN en IKON

Maandag 6 t/m vrijdag 10 juni 2011

19.00-20.00 uur

* Maandag 6 juni

Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Te gast is Paul Ostendorf en het gesprek gaat over de het vak futurologie. Hoe ziet de wereld er ver 30 jaar uit? Van welk gereedschap maakt een futuroloog gebruik? En bieden gedane voorspellingen garanties voor de toekomst?

* Dinsdag 7 juni

Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Jurgen Maas ontvangt journalist en televisiemaker Cees Grimbergen. Tien jaar lang maakte hij het discussieprogramma Rondom 10. Nu blikt Grimbergen terug op thema's, gasten en maatschappelijke veranderingen. Live televisie als barometer van de maatschappij.

* Woensdag 8 juni

Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Stijn Reijnders over zijn boek ' Plaatsen van verbeelding', over het fenomeen 'mediatoerisme'.

In New York staan vrouwen in de rij om een cocktail te drinken in de favoriete bar van hun heldinnen uit Sex and the City en in Oxford is het aantal Inspector Morse-tours niet meer te tellen. Wat drijft deze mediatoeristen? Reijnders, docent Cultureel Erfgoed aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, deed drie jaar onderzoek naar mediatoerisme.

* Donderdag 9 juni

Omroep: IKON, presentatie: Mieke Spaans

Timo de Rijk bekleedt sinds kort de Premsela Leerstoel Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De Rijk gaat met zijn studenten op zoek naar de betekenis van verschillende soorten vormgeving. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een BMW3 ineens heel populair is onder Marokkaanse jongens of dat Chinese restaurants altijd dezelfde huisstijl hanteren?

* Vrijdag 10 juni

Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Met Ward van der Houwen een gesprek over spelen in de wetenschap. Van der Houwen is industrieel ontwerper en kunstenaar en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontwerpt medische hulpmiddelen en maakt daarbij veel gebruik van zijn intuïtie. Wetenschappers zouden de theorie soms iets meer kunnen laten voor wat zij is en meer moeten experimenteren en uitproberen, vindt hij. En: er zou in de wetenschap meer ruimte moeten zijn voor het maken van fouten.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl

OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl