Besturenraad, bonden KBO en KBVO verkennen fusie


Woerden, 20110606 -- De bond KBO, de bond KBVO voor het katholiek onderwijs en de Besturenraad, centrum voor christelijk onderwijs, gaan de mogelijkheden verkennen tot fusie per 1 januari 2013. De besturen van KBO/KBVO, en de algemene ledenvergadering van de Besturenraad hebben hier onlangs mee ingestemd. Deze verenigingen, die samen tweederde van de scholen in Nederland vertegenwoordigen, beogen hiermee de presentie en de slagkracht van het protestants-christelijk en katholiek onderwijs in de maatschappij te vergroten. Met een fusie van de twee bureauorganisaties kunnen zij optimaal invulling te kunnen geven aan de doelstelling om gezamenlijke stem en steun te bieden aan de aangesloten leden.

De Besturenraad en de bonden KBO en KBVO trekken al jaren samen op om de belangen van hun leden te behartigen. Juist in de tijd waarin het systeemdenken vanuit de overheid voor de scholen dramatische vormen aanneemt, zien zij dat er een sterke behoefte is aan een krachtige stem vanuit de praktijk. Daarnaast worden er tal van diensten verleend aan de aangesloten schoolbesturen. In augustus 2010 hebben de bureaus van beide organisaties al een eerste stap gezet door gezamenlijke huisvesting te betrekken in Woerden.

Bij de fusieverkenning zullen schoolbestuurders uit alle drie de bestaande verenigingen worden betrokken. De resultaten van de verkenning naar een fusie van verenigingen en bureaus zullen op 25 november 2011 in de ledenvergaderingen aan de leden worden voorgelegd. Bij de Besturenraad zijn 540 schoolbesturen aangesloten die 2200 scholen vertegenwoordigen. Bij de Bond KBO en de Bond KBVO zijn ruim 300 schoolbesturen aangesloten die 2300 scholen vertegenwoordigen. Op beide bureaus samen werken ruim 110 medewerkers.

De Besturenraad verenigt de christelijke onderwijsinstellingen in Nederland, wij geven samen met onze leden stem aan het christelijk onderwijs in onze samenleving. De 540 schoolbesturen die bij ons aangesloten zijn met 2200 scholen, vertegenwoordigen samen 800.000 leerlingen

De Bond KBO is de landelijke besturenorganisatie van katholiek en interconfessioneel primair onderwijs. Bij de Bond KBO zijn 240 schoolbesturen aangesloten die verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van onderwijs aan 525.000 leerlingen op 2100 scholen.

De Bond KVBO is al sinds 1995 de landelijke organisatie voor bestuur en management in het katholiek voortgezet en beroepsonderwijs. De Bond KBVO heeft 90 leden en ongeveer 190 scholen waar bijna 280.000 leerlingen dagelijks onderwijs volgen. 





Besturenraad