Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8GAFFL

26 april 2011

Diagnose-expert Gilbert Welch opent Bessensap 2011 Middel vaak erger dan kwaal

Artsen testen te veel, behandelen te rigoureus en vertellen mensen te snel dat ze ziek zijn. Met die stelling schudt arts Gilbert Welch de medische wereld én Bessensap wakker. Bessensap vindt plaats op 6 juni in het Museon in Den Haag en is de jaarlijkse ontmoeting tussen pers en wetenschap.

Meer dan dertig wetenschappers zullen tijdens Bessensap 2011 hun nieuws aan een publiek van kritische journalisten presenteren. Prof. dr. Gilbert Welch geeft als openingsspreker de aftrap. Zijn boeken Should I Be Tested for Cancer? Maybe not, and here's why en Overdiagnosed. Making people sick in the pursuit of health, zorgden voor opschudding in de medische wereld. Volgens Welch kan het flinke nadelige gevolgen hebben voor patiënten als artsen te snel een diagnose stellen of een te zware diagnose stellen. Het middel is vaak erger dan de kwaal.

Gilbert Welch werkt ruim twintig jaar als arts voor het US Department of Veterans Affairs in Washington en is als hoogleraar geneeskunde verbonden aan de vooraanstaande Dartmouth Medical School en het Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice in de Amerikaanse staat New Hampshire.

Bessensap
Het evenement Bessensap brengt journalisten, redacteuren, voorlichters en mediagenieke onderzoekers dichter bij elkaar. Onder het motto 'wetenschap ontmoet pers, pers ontmoet wetenschap' komen wetenschappers uit het hele wetenschappelijke spectrum hun nieuws presenteren. Enkele titels: 'Mega-melkvee maakt Nederland mooier' en 'Emo-eten als excuustruus'.

Nieuw in het programma van Bessensap is het 'Kijkje in de keuken'. Journalisten van bekende media vertellen aan onderzoekers, voorlichters en hun collega's hoe zij nieuws maken en breken.

Bessensap wordt afgesloten met de bekendmaking van de laureaten van de NWO-Spinozapremie 2011. De NWO-Spinozapremie is met 2,5 miljoen euro de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

NWO organiseert Bessensap samen met de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Journalisten, voorlichters en onderzoekers kunnen zich aanmelden als bezoeker via www.nwo.nl/bessensap.

NWO
NWO is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks investeert NWO ruim 700 miljoen euro in toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur en instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.




Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek