Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8H8E7S

26 mei 2011

6 juni: bekendmaking NWO-Spinozalaureaten 2011
NWO bekroont beste Nederlandse wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakt maandag 6 juni bekend welke onderzoekers dit jaar de NWO-Spinozapremie ontvangen. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Iedere laureaat ontvangt 2,5 miljoen euro. De bekendmaking vormt de afsluiting van het evenement Bessensap op maandag 6 juni 2011 in het Museon te Den Haag. Pers is, na aanmelding, van harte welkom.

NWO kent de NWO-Spinozapremie toe aan Nederlandse onderzoekers die zowel nationaal als internationaal tot de absolute top van de wetenschap behoren. De premie is de meest prestigieuze wetenschappelijke premie in Nederland. De wetenschappers ontvangen de premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Programma bekendmaking NWO-Spinozapremies 2011
De bekendmaking van de NWO-Spinozalaureaten start om 16.00 uur. Vanaf 17.00 uur zijn de NWO-Spinozalaureaten beschikbaar voor interviews, foto's en het maken van afspraken. Interviewaanvragen kunnen worden gericht aan de afdeling persvoorlichting van NWO (zie onderstaande contactinformatie).

De bekendmaking wordt rechtstreeks uitgezonden via een livestream. De link naar de livestream staat vanaf 6 juni op www.nwo.nl.

Over de NWO-Spinozapremies
De NWO-Spinozapremies worden toegekend sinds 1995. De toekenningen komen op voordracht tot stand. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de NWO-gebiedsbesturen.

De officiële uitreiking van de premie en het Spinozabeeldje volgt in het najaar.

Raadpleeg www.nwo.nl/spinozalaureaten (laatste nieuws, foto's, juryrapporten, vorige jaren) of www.nwo.nl/spinoza (informatie over procedures en dergelijke) voor meer informatie over de NWO-Spinozapremie.

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.




Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek