Evangelische Omroep

Hilversum, donderdag 3 juni 2011 Nr. 152

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 23

Xnoizz presents: EO-Jongerendag, zaterdag 6 juni, 23.05 uur, Nederland 3 Muziekspecial. Een compilatie van de EO-Jongerendag.

Autistisch, wat nu?, dinsdag 7 juni, 19.25 uur, Nederland 1 In deze aflevering krijgen we een kijkje in het leven van Stijn en Wilke. Wilke is 25 jaar, zij heeft naast Autisme maar ook een verstandelijke beperking. Haar leven volgt een vast patroon. En dat geeft haar veiligheid. Wilke wil graag zelfstandig wonen en heeft in het huis van haar ouders een eigen woon- en slaapkamer. Op deze manier wordt ze klaargestoomd om ooit de stap naar zelfstandigheid te maken. Maar dat gaat niet zonder problemen. Op een gegeven moment wil Wilke haar bed niet meer uitkomen. Ruim een half jaar ligt ze op bed zonder dat haar ouders precies weten wat er aan de hand is.

Stijn is 13 jaar en autistisch. Hij groeit op als een gesloten kind die nergens naar toe wilde. Door de niet aflatende zorg van zijn moederJacqueline kan Stijn weer zelfstandig reizen. Belangrijk want het gezin is verhuisd naar Duitsland en hij moet elke dag voor school met de trein naar Enschede. Stijn is bang voor Duitsers. Met behulp van Colette wordt duidelijk dat die angst heel iets anders is en langzaam maar zeker gaat Stijn weer de straat op met zijn hond Gabber.

Het programma volgt meerdere gezinnen die een kind(je) hebben dat autistisch is. Autisme uit zich bij ieder kind anders, ieder kind is uniek en ook elk gezin verschilt. Die diversiteit wordt in beeld gebracht. De serie volgt de gepassioneerde orthopedagoge Colette de Bruin, die gezinnen begeleidt. Zij geeft ook praktische tips en adviezen voor de kijker.

Jong, dinsdag 7 juni, 21.05 uur, Nederland 3
Jong en radicaal gelovig
Na 6 jaar actief als heks te hebben geleefd, gooit Jesse het roer drastisch om en bekeert zich tot christen. Willem Paul groeide op als atheïst en moest jarenlang niks van het geloof hebben. Toch is hij nu actief mormoon. Hoe kan dat? In Jong vertellen ze Manuel Venderbos over de radicale verandering in hun leven.

Op 18-jarige leeftijd kwam Jesse (26) via zijn schoonzus met occultisme in aanraking. Hij begon met tarotkaarten leggen en al snel bleek Jesse op dit vlak nogal getalenteerd. Binnen no-time sprak hij met geesten en overledenen, had hij een 'lichtgids', sprak spreuken uit en leefde als heks. Totdat hij zo'n 3 jaar geleden tijdens het opruimen een CD tegen kwam met christelijke rock: "Die tekst raakte mij zo dat ik op mijn knieën neerviel en alleen nog maar kon huilen." Vanaf dat moment besloot Jesse het roer radicaal om te gooien.

Tot zijn 22e had graffiti-kunstenaar Willem Paul (27) nog nooit een bijbel in zijn handen gehad. Als jongen groeide hij op in een atheïstisch gezin en moest hij niks van het geloof hebben. Wanneer gelovige vrienden hem vertelden over de kerk wist hij te vertellen dat ze gevangen zaten in allerlei regels en dat zijn vrije leven veel beter was. Totdat hij op 19-jarige leeftijd depressief raakte en de God waarin hij niet geloofde tóch aansprak om hulp. Nu leeft Willem Paul als overtuigd mormoon en voelt zich, met alle stricte mormoonse leefregels, vrijer dan ooit.

Bestemming Onbekend, dinsdag 7 juni, 21.35 uur, Nederland 3 De businessboys Ryan (21) en Jonathan (19) gaan voor het grote geld. Als ze het aanbod van Klaas accepteren om op een reis naar een onbekende bestemming te gaan verwachten ze zon, zee en strand. Bij aankomst in het ijskoude Rusland verdwijnt hun enthousiasme als sneeuw voor de zon. Kunnen ze de kou doorstaan en hun formule voor succes op de Russische straatkinderen overbrengen? Bestemming Onbekend is terug!

Verborgen Verhalen, zaterdag 11 juni, 14.45 uur, Nederland 3

Drie Musketiers
In de Bijbel staat: Waar jaloezie en eigenbelang heersen, komt men tot wanorde en allerlei kwaad (Jakobus 3:16). Vroeger konden de broers Marcel en Julius het prima met elkaar vinden. Dat is tegenwoordig wel anders. Sinds Julius loopt te puberen, is de gezelligheid in huis ver te zoeken. Marcel kan gelukkig goed praten met Suus, zijn buurmeisje. Maar als Marcel zijn broer met Suus ziet zoenen, barst de bom.

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Rail Away, zaterdag 11 juni, 18.00 uur, Nederland 2 Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. We reizen vanaf Toulouse door het dal van de Ariège naar Latour-de-Carol tussen de toppen van de Pyreneeën. We passeren daarbij een grote industrie-stad, komen langs badplaatsen en via onbewoonde hellingen komen we uit bij de Spaanse grens.

Nederland Zingt, zaterdag 11 juni, 18.20 uur, Nederland 2

'Prijzend mijn Redder, de hele dag lang'. Dat is het verhaal van Remco Hakkert van meer dan 25 jaar lang. Een verzameling van liederen van de concerten waarmee Remco de afgelopen twee jaar door Nederland is gegaan en opgenomen in de Barbarakerk in Culemborg. We kennen Remco Hakkert met zijn rustige Nederlandstalige repertoire. Met het Centre Gospel Choir en band, zijn koren en een kerk vol enthousiaste mensen worden er ook ook geweldige aanbiddingsliederen gezongen voor samenzang, 'Juich voor ve Heer, Regeer in mij' en koornummers 'Agnus dei' en 'Holy, holy, holy'.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 12 juni, 9.00 uur, Nederland 1 Faraidoun en Wesselien hebben een gastvrij huis voor Koerden. Faraidoun is zelf Koerd, gevlucht uit Irak, en vertelt het verhaal van zijn spannende vlucht aan ds. Wigle Tamboer. In Nederland kwam Faraidoun in aanraking met het christelijke geloof, waar hij eerst niets van moest hebben. Maar nu is hij een totaal ander mens geworden door Gods Geest. Hij trouwde met Wesselien, een echt Zeeuws meisje. En toen kreeg hij een roeping van God, waar hij eerst helemaal niet blij mee was. Over Jezus vertellen aan de Koerden... Help, hoe moet dat? Faraidoun en Wesselien geven ds. Tamboer een rondleiding door het Koerdenhuis en stellen hem voor aan enkele gasten. Ieder van hen heeft een bijzonder verhaal, dat laat zien hoe Gods Geest werkt in mensen. Faraidoun vertelt aan ds. Tamboer dat de Koerden afstammen van de Meden, een van de volken die in Handelingen 2 bij de uitstorting van de Heilige Geest aanwezig zijn. Daarna horen zij hun moedertaal spreken. Dat is aanleiding voor een bijzondere Pinkstermeditatie: Gods woord is voor alle volken, ook voor dit volk dat nu geen eigen land meer heeft. Gesprekken en meditatie worden afgewisseld met koor- en samenzang.

Nature's great events, zondag 12 juni, 18.50 uur, Nederland 2

De grote migratie 3/6

Het dorre grasland van de befaamde Serengeti-vlakte van Oost-Afrika is het toneel van hevige strijd tussen jachtluipaarden, leeuwen en hyena's die elkaar de magere buit betwisten. Maar zodra de jaarlijkse regenbuien beginnen, kleuren de vlakten tijdelijk groen en komt de grootste concentratie grote dieren op aarde af op het sappige gras. Meer dan twee miljoen gnoes, zebra's en gazellen ondernemen een heroïsche tocht, waarbij ze rivieren met krokodillen trotseren, om hier te grazen. Maar hoe overleven ze de jachtluipaarden, leeuwen en hyena's?

Verborgen Verhalen, zondag 12 juni, 15.05 uur, Nederland 3

De lange nacht
In de Bijbel staat: 'Wie begeerten najaagt loopt in de val' Spreuken 11:6b. Lisa gaat met Merel mee naar de disco in de stad.

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Snuf, de hond, zaterdag 12 juni, 19.25 uur, Nederland 3 Snuf, hond in oorlog
In de eerste aflevering zien we hoe Tom terecht komt bij zijn oom Tjerk in Friesland. Hij heeft zijn ouders verloren bij het bombardement in Rotterdam. Tegenover de Duitsers is hij daarom zo opstandig en kwaad dat Tjerk niet weet wat hij met hem aanmoet. Oude Bouke, de schoonvader van Tjerk, vindt dat Tom afleiding moet hebben en geeft hem een prachtige jonge herdershond. Tom noemt hem Snuf. Tjerk wil eerst geen hond in huis maar als hij ziet hoeveel troost de hond aan Tom geeft, mag Snuf toch blijven. De situatie dreigt echter uit de hand te lopen als Tom Snuf leert om de Duitsers aan te vallen...


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep