Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
70 Vragen van dr heer drs. B.F.M. Beerlage en de heer T.W. Schipper (ingekomen 4 mei 2011
en antwoorden door het college verzonden op 6 juni 2011)

De postbodes van Nederland worden vanwege reorganisatie bij TNT-Post met ontslag bedreigd. Een deel van hun werk wordt overgenomen door postbestellers die minder betaald krijgen. Een andere manier van bezuinigen van TNT-post is het gebruik van duizenden garages als distributiecentra. Auto's bevoorraden de garages en postbestellers komen hun post daar halen. Volgens postbodes worden in ieder geval garages aan de Gruttersdijk, Betuwe, Keizersgracht 8 en Lessinglaan/Pijperlaan (asielzoekerscentrum) als distributiecentra gebruikt.

Dit brengt de PvdA en de SP tot de volgende vragen aan het college:
1. Is het college op de hoogte dat garages in Utrecht gebruikt worden als distributiecentra door TNT-post? Zo, ja om welke adressen gaat het dan?

Ja, hiervan zijn wij inmiddels op de hoogte. Er is echter geen inzicht in alle locaties hiervan.


2. Welke arbeidsomstandigheden zijn minimaal noodzakelijk, en is het gebruik van garages niet in strijd met arbeidsomstandigheden die minimaal noodzakelijk zijn, zoals een verwarmde ruimte met daglicht en een toilet?

Dit betreft een aangelegenheid voor de Arbodienst.


3. In hoeveel gevallen is het gebruik van garages als distributiecentra illegaal vanwege de bestemming of het ontbreken van vergunningen?

Dit is niet aan te geven nu wij geen inzicht in alle locaties hebben. In zijn algemeenheid zijn garageboxen vaak bestem voor o.a. opslag, zodat niet per definitie sprake hoeft te zijn van strijdig gebruik. De genoemde locatie aan de Keizergracht 8 heeft een woondoeleindenbestemming zodat opslag ten behoeve van de post hier wel strijdig is evenals de locatie aan de Lessinglaan/Pijperlaan nu deze locatie een maatschappelijke bestemming heeft.


4. Hoeveel klachten heeft de gemeente Utrecht ontvangen van buurtbewoners over het (illegaal) gebruiken van garages door TNT-post?

Er is ons 1 klacht bekend.


5. Heeft of gaat het college handhaven op illegaal gebruik van garages door TNT-post en naleving van normale arbeidsomstandigheden? Welke instrumenten staat de gemeente ter beschikking om dit gebruik tegen te gaan? Op welke wijze gaat het college van deze instrumenten gebruik maken?

Indien er sprake is van illegale situaties (strijdig gebruik), dan kunnen wij hiertegen handhavend optreden. Naleving van normale arbeidsomstandigheden is een aangelegenheid van de Arbodienst. De gemeente heeft geen instrumenten om hiertegen op te treden.


6. TNT-post pocht op hun website als duurzaam ondernemer voor maatschappij en milieu. Gaat het college TNT-post aanspreken om haar woorden en daden in overeenstemming te brengen?

Het is de verantwoordelijkheid van TNT-post om hun doelstellingen na te leven. Wij zien geen reden om ons daar in te mengen.

---- --