Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
81 vragen van mevrouw P.G.E. Wijntuin en mevrouw B.Dibi (ingekomen 26 mei 2011
en antwoorden door het college verzonden op 6 juni 2011)

GroenLinks en PvdA bereiken geluiden - mede vanuit de betrokken organisatie - dat de druk op de laagdrempelige maatschappelijke opvang het afgelopen jaar enorm is toegenomen. De oorzaak hiervan is tweeledig. Enerzijds wordt de druk veroorzaakt door een toenemend aantal personen uit Midden- en Oost Europa. Anderzijds blijkt een steeds groter deel uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen zonder rechtmatig verblijf, zich wenden tot de laagdrempelige voorzieningen in Utrecht. De situatie van deze groepen blijkt vaak zeer zorgwekkend te zijn; mensen hebben naast hun dakloosheid ook te kampen met ernstige psychiatrische- en/of gezondheidsproblematiek. GroenLinks en de PvdA maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Daarom onderstaande vragen:


1. Is de wethouder op de hoogte van deze situatie?

Ja


2. Zo ja, kunt u aangeven hoe groot de groep mensen is die zich wendt tot de laagdrempelige opvang?

Op dit moment maakt een groep van dertig mensen gebruik van de nachtopvang .


3. Kan de wethouder aangeven hoeveel van deze mensen te maken hebben met ernstige psychiatrische- en/of gezondheidsproblematiek?

Van de groep van dertig zijn niet alle gegevens bekend, wel is duidelijk dat van deze groep in ieder geval elf kampen met ernstige psychiatrische en gezondheidsproblematiek.


4. Kan de wethouder aangeven hoeveel mensen door de laagdrempelige opvang geweigerd worden omdat deze vol is of omdat zij geen 'recht' hebben op een bed? Op basis van welke criteria worden deze mensen geweigerd?

In 2010 zijn door de laagdrempelige opvang van de Tussenvoorzieng (TV) in totaal 136 mensen geweigerd omdat er op dat moment geen plaats was in de nachtopvang. Mensen worden bij de Tussenvoorziening om twee redenen geweigerd. Ten eerste omdat er soms te weinig bedden beschikbaar zijn. Ten tweede worden vooral Oost-Europeanen geweigerd als blijkt dat ze voldoende zelfredzaam zijn. Om dit te bepalen voert de TV zogeheten zelfredzaamheidgesprekken. Alleen als het vermoeden bestaat dat men te kwetsbaar is en niet zelfredzaam wordt toegang verleend.

Er worden op dit moment geen lijsten bijgehouden van de aantallen die worden geweigerd naar aanleiding van de zelfredzaamheidsgesprekken.


5. Bij welke instellingen is de grootste druk waarneembaar? En wat is daar de oorzaak van?

De Sleep In en de NoiZ (beide onderdeel van de Tussenvoorziening) ervaren de meeste druk. Reden: ze zijn de grootste aanbieder voor nachtopvang (totaal 85 bedden). Daarnaast heeft Centrum Vaartse Rijn twaalf bedden nachtopvang en het Leger des Heil heeft vier crisisbedden. Beide verwijzen door naar de NoiZ en de Sleep Inn als ze vol zitten.


6. Is de wethouder bereid om samen met de laagdrempelige voorzieningen in Utrecht te zoeken naar een oplossing voor deze doelgroep?

Daartoe is de wethouder bereid en een notitie over deze kwestie is in voorbereiding. .


-----------------------
Meting gedurende de eerste drie weken van april 2011.

---- --