Ingezonden persbericht


6-06-2011

NEN onderzoekt behoefte aan Europese normen voor dienstverlening zonnestudio's

Veilig gebruik van zonnebanken is ook afhankelijk van de dienstverlening van zonnestudio's. Hygiëne is een belangrijk aspect. Net als het geven van goed advies. Zonnestudio's zijn wettelijk verplicht het huidtype van de zonnebankgebruiker te bepalen en een persoonlijk gebruiksadvies te geven.

Om hierover Europese afspraken te maken, heeft het Oostenrijkse normalisatie-instituut heeft een voorstel ingediend om twee Europese normen te ontwikkelen op het gebied van dienstverlening van zonnestudio's. De normen moeten niet alleen eisen voor zonnestudio's bevatten maar ook voor competenties van personeel en de beoordeling hiervan. Een eerste voorstel voor de indeling van de Europese normen ligt al op tafel. Door te voldoen aan de norm worden consumenten beter beschermd en kunnen zonnestudio's hun dienstverlening verbeteren. Ook kunnen zij zich onderscheiden in de markt en richting toezichthouders aantonen dat men voldoet aan bepaalde kwaliteitsstandaarden.

Veiligheid zonnebanken

De afgelopen jaren is de kwaliteit en veiligheid van zonnebanken sterk verbeterd. De, wettelijk verplichte, maximale straling voor zonnebanken is 0,3 Watt per m2. Op dit moment zijn er twee Europese normen voor zonnebanken van toepassing, namelijk NEN-EN-IEC 60335-1 en NEN-EN-IEC 60335-2-27.

Deelnemen en mede de inhoud bepalen

Bij het opstellen van de Europese normen kunnen de volgende organisaties een bijdrage leveren: zonnestudio's, consumenten, leveranciers van zonnebank-producten, opleiders, onderzoeksinstellingen en toezichthouders. De European Sunlight Association is betrokken bij het Europese project.

Uw mening telt!

Nederland moet vóór 14 juli 2011 reageren op het voorstel om de Europese normen te ontwikkelen. Om de Nederlandse stem te kunnen bepalen, hoort NEN graag van betrokken marktpartijen hoe ze tegen het voorstel aankijken. Reageren kan vóór 30 juni via e-mail businessdevelopment@nen.nl. Bij aanname van het Europese voorstel organiseert NEN een informatiebijeenkomst.