Ingezonden persbericht


Persbericht 06 juni 2011
muziek/entertainment/cultuur/kunst

De filmische dromen van Jonas David

Vandaag presenteert VOLKOREN 'Keep The Times', debuut-cd van de Duitse belofte Jonas David. VOLKOREN heeft hiermee opnieuw een eigenzinnig talent weten te strikken dat eerst en vooral met zichzelf is te vergelijken.

De songs op 'Keep The Times' zijn tot stand gekomen in een intense tweeweekse periode waarin jonas david heftige, filmische dromen beleefde, waarvan hem bij het ontwaken de plot was ontschoten, maar de melodieën en soundscapes hem glashelder bij waren gebleven, klaar om uit te schrijven.

Deze manier van opschrijven van wat diep van binnen al bleek te zijn gegroeid was niet nieuw voor Jonas. Eens in de zoveel tijd vult hij in een spanne van minuten een klein zwart notitieboekje met complete songs, alsof Jonas´onderbewuste alles verteert in hapklare brokken, die naar buiten komen zodra ze onderling sterk genoeg verbonden zijn.

Wie luistert, gaat op een claustrofobische reis naar het hart van zijn wereld, als een voyeur in een onderzeeër. soms verstoppen de songs zich achter de galmende ketelmuziek van vibrafoon en Rhodes ('Shades', 'Weak Bones'), soms liggen ze verscholen in een bijna hymnische meerstemmigheid ('Fears Take Flight') en slechts een enkele keer monden ze uit in een uitgesponnen feedbacktapijt (slotstuk 'All I Know'). Alsof je met je oor tegen een periscoop mag meeluisteren hoe het ketelorkest de schijnbaar eindeloze en door de buitenwereld onopgemerkte reis draaglijk maakt met liederen van hoop en liefde, woede en pijn.

Intussen ligt temidden van de vervreemding het unieke talent van Jonas David voor echte liedjes met kop en staart altijd vlak onder de waterlijn. Waar de akoestische gitaar of piano de boventoon mogen voeren, daar wedijvert Jonas David direct met de mooiste verstilde songs van de betere folkartiesten, zoals in 'Silence Is Mine' of het werkelijk prachtige 'You In the Fires'.

Ook beschikt de jonge duitser over een uitzonderlijke stem, die binnen seconden laveert tussen de galm van Glen Hansard of Damien Rice en de karakteristieke falsetto van Justin Vernon. Zijn stem vertolkt zijn stemming eerlijk en gevoelig, steeds gedragen door een harmonische meerstemmigheid.

'Keep The Times' klinkt zoals het ontstaan is: een intense luisterervaring die vaker klinkt als een soundtrack dan als een popalbum, maar die intussen een grote buit aan sterke, tijdloze songs doet aanspoelen in je onderbewuste. op het podium herbeleeft Jonas David zijn filmische dromen. Wanneer je komt luisteren, wees dan gewaarschuwd - je vaart mee.

Deze week is het album 'Keep The Times' te beluisteren bij de 3voor12 Luisterpaal www.jonasdavid.de
www.VOLKOREN.com

---



Ingezonden persbericht