Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alternatief voor ID-banen

Initiatiefvoorstel PvdA: 'Haarlemse Banen Begeleid Werken'

Mensen die na de afschaffing van de ID-banen hun baan dreigen te verliezen moeten in aanmerking komen voor een nieuwe vorm van begeleid werken, de zogenaamde 'Haarlemse Banen Begeleid Werken'. Dat stelt de PvdA-fractie in de Haarlemse gemeenteraad voor. PvdA-raadslid Helga Koper heeft hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend in de gemeenteraad.

Op dit moment werken in Haarlem 127 mensen in een IDbaan (opvolger van de Melkertbaan) of een WIW-baan. Deze mensen werken bijvoorbeeld als speeltuinbegeleiders, conciërges en ondersteuners bij verschillende maatschappelijke organisaties. Haarlem financiert deze banen al vanaf 2004 uit het re-integratiebudget, terwijl de regelingen landelijk zijn afgeschaft. Haarlem heeft het altijd belangrijk gevonden om deze mensen aan het werk houden en hun belangrijke werk voort te zetten. Nu de re-integratiebudgetten worden afgebouwd heeft Haarlem zijn partners in de stad nodig om samen deze mensen aan het werk te houden. Daarbij is het de bedoeling dat de banen zoveel mogelijk worden omgezet in reguliere banen.

PvdA-raadslid Helga Koper: "De PvdA is er een voorstander van dat deze banen waar mogelijk worden omgevormd tot reguliere banen. Het is belangrijk werk, dus werkgevers moeten daar ook normaal voor willen betalen. Toch zien wij dat dit in een beperkt aantal gevallen niet zal lukken. Deze mensen dreigen hierdoor in de bijstand terecht te komen. Bovendien gaan deze belangrijke functies voor de Haarlemse samenleving verloren."

De PvdA stelt nu voor om ID-ers en WIW-ers waarvan duidelijk is dat hun functie niet kan worden omgezet in een reguliere baan, een nieuwe vorm van begeleid werken aan te bieden. Koper: "In Den Bosch werkt men al met Bossche Banen Begeleid Werken. Op basis van een objectief loonwaardeonderzoek wordt bepaald wat iemands arbeidsprestatie is op de werkplek. De werkgever betaalt vervolgens deze loonwaarde van de werknemer en de gemeente vult dit aan met loonkostensubsidie. Wij willen dat dit ook in Haarlem als alternatief voor de ID-banen wordt onderzocht. Deze regeling is aanzienlijk goedkoper dan de huidige ID-regeling. Bovendien wordt zo voorkomen dat mensen in de bijstand terecht komen."

Het initiatiefvoorstel vraagt het College van B&W deze voorstellen verder te onderzoeken en nader uit te werken. Het voorstel zal binnenkort in de raadscommissie Samenleving worden behandeld.

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht