Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
85 Vragen van mevrouw B. Dibi en de heer drs. R. Post (ingekomen 6 juni 2011)

De PvdA-fractie heeft de afgelopen maanden enkele signalen gehad over diverse ongelukken en bijna-ongelukken op het kruispunt Paranadreef-Kasaidreef-Carnegiedreef (hoofdrijbanen en ventwegen). We hebben vernomen dat alleen al de afgelopen weken, drie ongelukken op dit kruispunt zijn gebeurd. Ook uit een wat verder verleden herinnert de fractie zich gevaarlijke situaties op dit kruispunt. Het is een drukke en complexe kruising met veel wegen en verschillende soorten verkeersdeelnemers (waaronder stadsbussen die de draai moeten maken op de rotonde) op een betrekkelijk kleine ruimte.

De PvdA wil van het college weten welke maatregelen in het verleden zijn getroffen om het kruispunt veiliger te maken en of voor de toekomst maatregelen worden overwogen om de veiligheid op deze kruising te verbeteren.


1. Bent u bekend met de recente ongelukken op dit kruispunt? Zo ja, welke soorten verkeersdeelnemers waren hierbij betrokken, wat was de oorzaak van deze ongelukken en hoeveel slachtoffers waren hierbij betrokken?
2. Kunt u tevens een overzicht geven van de ongelukken op dit kruispunt gedurende de afgelopen vijf jaar en daarbij ingaan op de in vraag 1 genoemde aspecten?
3. Zijn de afgelopen jaren reeds maatregelen genomen om de verkeersveiligheid op dit kruispunt te verbeteren? Zo ja, welke? Is het effect van de genomen maatregelen geëvalueerd? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst?
4. Overweegt u, onder meer op basis van de recente ongelukken op dit kruispunt, nadere maatregelen (op het kruispunt zelf of in de directe nabijheid) om de verkeersveiligheid op dit kruispunt te verbeteren? Zo ja, welke en wanneer worden deze uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?

Als gevolg van onder meer de voorziene opwaardering van de Noordelijke Randweg Utrecht en de in het collegeprogramma gemaakt keuzes over de bereikbaarheid van Utrecht-West zal het autoverkeer in het betreffende deel van Overvecht-Noord vermoedelijk nog verder toenemen de komende jaren. Niet voor niets wordt in het collegeprogramma 'extra zorg' bepleit voor de situatie in Overvecht, onder meer door stil asfalt en een mogelijke snelheidsbeperking op de Einsteindreef.


5. Welke invloed heeft het verwachte toenemende autoverkeer in Overvecht-Noord op de verkeersveiligheid op de nu al drukke kruising Paranadreef-Kasaidreef-Carnegiedreef en op de omgeving van deze kruising? Worden, gelet op het verwachte toenemende verkeer, extra maatregelen overwogen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

---- --