Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, maandag 6 juni 2011

2010 uitstekend jaar voor Brameco*Zon

Brameco*Zon in Eindhoven kijkt tevreden terug op 2010. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een goed resultaat en een wederom gestegen productievolume ondanks het feit dat de mengvoerindustrie zich in een stagnerende markt bevindt. Door dit goede resultaat heeft Brameco*Zon een nabetaling aan haar leden kunnen doen van ¤ 4,50 per ton afgeleeverd mengvoer over het jaar 2010.

Groei
Naast een goed financieel resultaat was het gereedkomen van de herinrichting van het bedrijfsterrein een belangrijk gegeven. Brameco*Zon heeft de laatste jaren gewerkt aan haar kernwaarden, waaronder kwaliteitsvoer, kwaliteitsservice, kwaliteitspersoneel en kwaliteitsproductie. Een nieuwe loods, nieuwe parkeerterreinen en aan- en afvoerroutes voor de fabriek zijn onderdeel van dit beleid met als doel de efficiëntie van de behandeling van grondstoffen te verbeteren en de kwaliteit van de opgeslagen grondstoffen en gereed product beter te beheren.

Brameco*Zon heeft in 2010 een verdere toename van de diervoederproductie laten zien naar 218.000 ton. Deze volumetoename met 6% is gepaard gegaan met de gewenste verschuiving van productie voor derden (min 35%) naar de productie voor eigen leden en afnemers (plus 11%).

Lage voerkosten
Terwijl rendementen in de sector onder druk kwamen te staan door de stijgende grondstofprijzen, heeft Brameco*Zon goed geanticipeerd door de marktbewegingen goed in te schatten. In tegenstelling tot haar concurrenten kon Brameco*Zon door een goede inkooppositie de reeds bestaande prijsvoordelen van het voer continueren en doorgeven aan leden en afnemers. Dit vertaalde zich (met onder andere 10% lagere voerkosten voor varkenshouders) in bovengemiddelde financiële resultaten voor afnemers van Brameco*Zon.

Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen is een belangrijke pijler bij Brameco*Zon. De onderneming richt zich hierbij op een aantal punten, waaronder:
* Aantoonbare bijdrage aan het terugdringen van het fosfaatoverschot door de productie van voer met een laag fosforgehalte;
* Meerwaarde door het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. Onder klanten van Brameco*Zon is het antibioticagebruik gedaald;
* Verlaging van CO2-uitstoot; en

* Energiebesparing.

Doelstellingen 2011
In 2011 verwacht Brameco*Zon een verdere groei te realiseren in de afzet van mengvoeders. Daarnaast hoopt Brameco*Zon haar investeringsprogramma verder te realiseren. Voor 2011 staat een modernisering van haar grondstoffenoverslag 'Groozon' op de planning. Evenals een duurzame investering in een nieuwe stoomketel met warmte-terug-wininstallatie.

Over Bramecoâ^(TM)Zon
Bramecoâ^(TM)Zon is een middelgrote diervoedercoöperatie en behoort tot de 15 grootste diervoederproducenten van Nederland. De kernactiviteiten bestaan uit het produceren en vermarkten van diervoeders voor de pluimvee-, de varkens- en de rundveesector. Daarnaast heeft Bramecoâ^(TM)Zon belang in diverse deelnemingen, waaronder Broederij Lagerwey, Schothorst Feed Research en Agrovision. Bramecoâ^(TM)Zon heeft twee productielocaties in Eindhoven en in Udenhout. De afzet is grotendeels geconcentreerd in Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland. Hiernaast exploiteert Bramecoâ^(TM)Zon drie Boerenbondwinkels in Udenhout, Moergestel en Middelbeers.