Ingezonden persbericht


Persbericht
Groningen, 6 juni 2011

Verkiezing van de Jonge Dichter des Vaderlands
Nieuw initiatief voor talentontwikkeling in de Poëzie

Met het online gaan van de website jongedichterdesvaderlands.nl is op 4 juni de campagne begonnen voor de verkiezing van de eerste Jonge Dichter des Vaderlands. Met dit nieuwe initiatief wil het Poëziepaleis in samenwerking met Poetry International een impuls geven aan jongerenpoëzie en de ontwikkeling van jong poëzietalent. De verkiezing staat open voor bijzonder poëzie- en podiumtalent tussen de 16 en 18 jaar. "Niet alleen 'klassieke' poëzie komt in aanmerking , ook jonge dichters die uitblinken in het schrijven van sms-gedichten, rap- en songteksten of opvallen in cross-oververbanden als poetry slam zijn welkom mee te doen aan de verkiezing", zegt Inge Kappert, artistiek leider van het Poëziepaleis. Drie finalisten, genomineerd door de jury onder leiding van Frans Timmermans, strijden de eerste drie weken van januari 2012 om de gunst van het publiek. De uitslag wordt bekend gemaakt vlak voor Gedichtendag.

Wie wordt de eerste Jonge Dichter des Vaderlands?
De Jonge Dichter des Vaderlands schrijft 4 keer per jaar een gedicht over een actuele gebeurtenis. Tot 31 oktober kan poëzietalent tussen de 16 en 18 jaar zich aanmelden door vier gedichten te mailen naar dichterdesvaderlands.nl, waarvan er twee zijn geïnspireerd op actuele gebeurtenissen. Maximaal 15 inzenders nemen op uitnodiging deel aan een Masterclass-weekend poëzie. Tot besluit van de masterclass presenteren de kandidaten zich aan de jury onder voorzitterschap van Frans Timmermans . De drie finalisten die de jury vervolgens aanwijst, strijden de eerste drie weken van januari om de titel van de Jonge Dichter des Vaderlands. Zij presenteren zich online in een clip aan het publiek, dat zijn stem kan uitbrengen via de website. De bekendmaking vindt eind januari plaats, vlak voor Gedichtendag.

De Jonge Dichter des Vaderlands wordt voor twee jaar benoemd en schrijft/rapt/performt drie keer per jaar een nieuw gedicht bij zelfverkozen speciale gelegenheden of actuele gebeurtenissen. Ook treedt de Jonge Dichter op bij een aantal grote jongeren- en of poëziefestivals waaronder in het eerste jaar Gedichtendag, Doe Maar Dicht Maar, Poetry International en Wintertuin. Via twitter/facebook doet de Jonge Dichter verslag van zijn gedichten en andere activiteiten. De Jonge Dichter kan gedurende zijn of haar 'jaren' rekenen op de bijstand van een inhoudelijke coach -een dichter- en het Poëziepaleis treedt op als impresariaat.

Dit nieuwe initiatief is mede mogelijk gemaakt door het SNS Reaal Fonds.

Partner Poetry International vraagt aandacht voor poëzie uit binnen- en buitenland en stimuleert de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en - liefhebbers, met als belangrijkste activiteiten het Poetry International Festival, Poetry International Web en Gedichtendag.

Stichting Poëziepaleis initieert en organiseert poëzie-activiteiten voor kinderen en jongeren, waaronder de landelijke jongerendichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht