Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200910161/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Moskee Burgemeester Schneiderlaan/Kortendijksestraat' van de gemeente Roosendaal) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Roosendaal van het bestemmingsplan 'Moskee Burgemeester Schneiderlaan/Kortendijksestraat'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een moskee mogelijk op die locatie. Verschillende omwonenden hebben bezwaren tegen de komst van de moskee en zijn daarom tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de moskee niet passen in de omgeving en vrezen geluidsoverlast, parkeer- en verkeersoverlast en aantasting van hun woongenot. Verder zijn zij bang voor overlast door extra activiteiten in het multifunctioneel centrum waarin de moskee gevestigd zal worden. Ook zou de waarde van hun woningen dalen door de komst van de moskee. De Raad van State heeft de zaak op 11 april jl. op zitting behandeld.
2. 201003594/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering bestemmingsplan te wijzigen voor recreatiepark Molenwaard in Zwartewaterland) Uitspraak over het verzoek van een aantal raadsleden van de gemeenteraad van Zwartewaterland om permanente bewoning mogelijk te maken van de recreatiewoningen op recreatiepark 'De Molenwaard'. De gemeenteraad heeft dat verzoek in maart 2009 afgewezen. Een groot aantal bewoners van de recreatiewoningen is het niet eens met deze beslissing. Volgens de gemeenteraad is het niet mogelijk om permanente bewoning mogelijk te maken, omdat de jachthaven en de scheepswerf die in de buurt van De Molenwaard liggen, in dat geval zouden worden belemmerd in hun bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden. De bewoners zijn tegen de beslissing van de gemeenteraad in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 11 april jl. op zitting behandeld.
3. 201004337/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor uitbreiding jachthaven aan Plústerdyk in Broek) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân heeft verleend voor het uitbreiden van een jachthaven aan de Plústerdyk in Broek. De vergunning maakt het mogelijk de jachthaven uit te breiden van 25 naar 55 ligplaatsen. Ook wordt de buitenopslag voor boten uitgebreid. Omdat het bestemmingsplan deze uitbreiding niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Volgens een aantal omwonenden komt de jachthaven na uitbreiding te dicht bij hun woningen te liggen. Zij vrezen stof- en geuroverlast van de buitenopslag en vinden dat het gemeentebestuur onderzoek had moeten doen naar de geluidsoverlast van de jachthaven. Verder zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. Ten slotte is de uitbreiding van de jachthaven in strijd met het streekplan, aldus de bewoners. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde in maart 2010 dat het gemeentebestuur beter had moeten kijken naar de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten in de buitenopslag voor de woningen in de omgeving. Zeker omdat de dichtstbijzijnde woning op twintig meter van de buitenopslag ligt, aldus de rechtbank. De omwonenden zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat de rechtbank al hun andere bezwaren ongegrond heeft verklaard. In mei 2010 heeft het gemeentebestuur opnieuw beslist op de bezwaren van de omwonenden. Ook over dat besluit gaat deze uitspraak. De Raad van State heeft de zaak op 17 januari jl. op zitting behandeld.
4. 201004487/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet
inhoudsindicatie:

(Verzoek om aanwijzing rooms-katholiek klooster- en kerkcomplex in Bennebroek als rijksmonument) Uitspraak over de weigering door de staatssecretaris van OCW om het complex van de rooms-katholieke kerk en het klooster aan de Schoollaan en de Kerklaan in Bennebroek aan te wijzen als rijksmonument. Het Cuypersgenootschap had de staatssecretaris gevraagd het gehele complex als monument aan te wijzen. Het complex omvat het Sint Lucia klooster, de Sint Josephkerk, de kloostertuin, het portiershuisje, de rectoraatswoning 'Duinlust', de pastorie en de Sint Franciscusschool. Het Cuypersgenootschap wil graag dat het hele complex de status als rijksmonument krijgt, terwijl de Vereniging Meerwijk-Bennebroek ook genoegen neemt met de aanwijzing van onderdelen daarvan. De rechtbank in Haarlem oordeelde in maart 2010 dat de staatssecretaris zijn besluit onvoldoende heeft gemotiveerd, omdat een inhoudelijk advies over de aanwijzing ontbrak en niet duidelijk is of de gemeente het gehele complex of slechts delen daarvan had beoordeeld. De minister is het daar niet mee eens en is tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 19 oktober jl. op zitting behandeld.
5. 201006781/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Aanleg spitsstroken A1 tussen Bussum en Eemnes) Uitspraak over het wegaanpassingsbesluit A1 't Gooi dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat in mei 2010 heeft vastgesteld. Het besluit maakt de aanleg van spitsstroken mogelijk op beide rijbanen van de A1 tussen Bussum en Eemnes. Een spitsstrook is een vluchtstrook die tijdens drukke tijden dienst doet als rijstrook. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die oud-minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. De Buurtpreventievereniging Craai uit Huizen, en een aantal inwoners uit Laren, Naarden en Bussum zijn het niet eens met dit besluit. Volgens hen deugt het akoestische onderzoek niet. Zij vrezen verder voor verslechtering van de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid en voor ongelukken met giftige stoffen. Ten slotte vinden de vereniging en de bewoners dat er geen rekening is gehouden met de verkeersaantrekkende werking van het besluit en ook niet met de verbreding van de A1/A27 bij Eemnes. Daarom zijn zij tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft in een tussenuitspraak van 2 maart jl. geoordeeld dat de minster duidelijk moet maken dat de verkeersgegevens uit 2007 waar de minister zich op heeft gebaseerd, nog actueel zijn. Deze uitspraak met zaaknummer 201006781/1/T1 is te vinden op de site. Het persbericht dat de Raad van State bij deze tussenuitspraak uitbracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', ook te vinden op deze site. In mei 2011 is de minister ingegaan op het gebrek dat de Raad van State in het wegaanpassingsbesluit heeft geconstateerd. De Raad van State zal nu een einduitspraak doen in deze kwestie.


6. 201008458/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking van documenten over aankoop panden op Wallen) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om informatie te verstrekken over de aankoop door de gemeente Amsterdam van een groot aantal 'prostitutiepanden' op de Wallen. De gemeente heeft dat gedaan in het kader van het zogenoemde 'Wallen-beleid'. De panden waren van Charles Geerts. La Vie en Rose uit Amsterdam wil dat de burgemeester op grond van de Wet openbaarheid van bestuur alle informatie openbaar maakt over de onderhandelingen van de gemeente met Geerts over de aankoop van de panden en over de uiteindelijke gesloten overeenkomsten. Ook wil het bedrijf alle informatie over het financiële onderzoek naar Geerts en zijn bedrijven hebben. Deze onderzoeken zouden zijn uitgevoerd in het kader van de procedure rondom de intrekking van de exploitatievergunningen voor de prostitutiepanden op grond van de Wet Bibob. De burgemeester heeft geweigerd om de informatie over de onderhandelingen met Geerts openbaar te maken, omdat de financiële belangen van de gemeente zich daartegen zouden verzetten. Volgens de burgemeester zullen de prijzen opgedreven worden als bekend wordt voor hoeveel geld de panden van Geerts zijn gekocht. Ook heeft de burgemeester geweigerd de financiële onderzoeken naar Geerts openbaar te maken omdat die vertrouwelijke bedrijfsgegevens zouden bevatten. Geerts zou door de openbaarmaking van die gegevens 'onevenredig worden benadeeld', aldus de burgemeester. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juli 2010 dat de burgemeester de oorspronkelijke weigering niet goed gemotiveerd had, omdat de burgemeester naderhand toch nog een inventarislijst en drie andere documenten openbaar had gemaakt. De rechtbank stelde het bedrijf verder in het ongelijk. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en is bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep gekomen. Het wil dat de burgemeester ook de documenten over het financieel onderzoek naar Geerts openbaar maakt, ondanks dat Geerts deze in een procedure op grond van de Wet Bibob heeft ingebracht en Geerts niet wil dat deze documenten openbaar worden gemaakt. Verder wil La Vie en Rose de documenten inzien die betrekking hebben op de overeenkomst tussen Geerts en Stadsgoed en tussen Stadsgoed en de gemeente. De Raad van State heeft de zaak op 16 maart jl. op zitting behandeld.
7. 201011287/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 8 juni 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om inzage gespreksverslagen Gezondheidszorginspectie na overlijden moeder) Uitspraak over de afwijzing door de minister van VWS van het verzoek van een man uit Edam om alle gespreksverslagen openbaar te maken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft opgesteld naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. De man heeft het verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Zijn moeder stond tot vlak voor haar overlijden onder behandeling bij het Expertisecentrum Novawhere. De minister heeft geweigerd een groot deel van de gevraagde documenten te verstrekken, omdat er bij diverse zorginstellingen onrust was ontstaan dat met de openbaarmaking van de gegevens de vertrouwensrelatie tussen de Inspectie en de beroepsgroep onder druk zou komen te staan. De man is het daar niet mee eens en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Haarlem. Die stelde de man in oktober 2010 in het ongelijk. Volgens de rechtbank kon niet beoordeeld worden of de minister de openbaarmaking van de documenten terecht heeft geweigerd, omdat de man de rechtbank geen toestemming wilde geven om de documenten in te zien. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 mei jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat