D66

maandag 6 juni 2011

D66: `Kabinet, laat onderwijs niet verloren gaan!'

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold roept premier Rutte morgen tijdens het Vragenuurtje naar de Tweede Kamer. Pechtold: "Nu het CPB berekend heeft dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs achteruit holt, wil ik van de premier weten wat hij daartegen gaat doen. De matige kwaliteit van ons onderwijs brengt forse schade toe aan onze economie en werkgelegenheid. Vooral toekomstige generaties betalen dan de rekening. Dat is onverantwoord."

Hervormini's

Omdat de premier zelf kennis en innovatie presenteerde als belangrijk deel van zijn zeventien hervormini's, wil Pechtold dat de premier zelf naar de Kamer komt. "De premier kan toch niet nog langer volhouden dat bezuiniginen op onderwijs de kwaliteit ervan ten goede komt", meent hij. "Het CPB laat zien: we moeten juist investeren in onze leerkrachten, in onze exacte vakken, in de kwaliteit van ons onderwijs."

Lippendienst

Volgens het CPB daalt de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs al tien jaar. In plaats van naar de kennistop-5, is Nederland zelfs uit de top-10 gezakt. Pechtold: "Dit kabinet zegt tot de internationale kennistop-5 te willen behoren. Dat juicht D66 van harte toe, maar niet als dit louter lippendienst is."

Goochelen met lijstjes

Eerder al goochelde de premier met de internationale onderwijsplek van Nederland. Tijdens het Verantwoordingsdebat zei premier Rutte dat Nederland in de internationale top 5 staat qua onderwijsuitgaven ten opzichte van het Bruto Binnenlands Product. Dit is niet waar. Rutte had het over de Global Competitiveness Index (GCI) over 2010/2011, daarin staat Nederland niet in de top-5, maar op plaats 8. D66-Tweede Kamerlid en woordvoerder Onderwijs Boris van der Ham merkte toen al op: "Ik vind het heel raar dat de premier een cijfer gebruikt dat niet klopt. Blijkbaar probeert dit kabinet de werkelijkheid mooier voor te doen dan ze is."