Rijksoverheid

Goed bestuur en mensenrechten in Ethiopië essentieel voor economische ontwikkeling

Nieuwsbericht | 06-06-2011

Staatssecretaris Ben Knapen heeft maandag in een gesprek met minister president Meles Zenawi van Ethiopië aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie en de positie van non-gouvernementele organisaties.

'Ethiopië heeft veel vooruitgang geboekt bij het streven naar de millennium ontwikkelingsdoelen,' aldus staatssecretaris Knapen. 'De bestrijding van armoede en economische groei zijn ook indrukwekkend. Goed bestuur en mensenrechten, en vrije bewegingsruimte voor niet-gouvernementele organisaties zijn daarbij van essentieel belang.' De staatssecretaris sprak in het gesprek ook over uitvoering van de NGO wetgeving.

Staatssecretaris Knapen kondigde aan dat Nederland besloten heeft EUR1 miljoen extra te geven aan het Humanitarian Respons Fund van de VN. Eerder dit jaar heeft Nederland reeds een bijdrage van EUR 4,5 miljoen gegeven aan het fonds. Tot de extra bijdrage is besloten vanwege de verslechterde humanitaire situatie als gevolg van aanhoudende droogte. Op dit moment hebben ongeveer 3.2 miljoen Ethiopiërs humanitaire hulp nodig.

Ook de bilaterale economische betrekkingen kwamen uitvoerig aan de orde. Nederlandse bedrijven, met name in de land- en tuinbouw sector, zien steeds meer mogelijkheden om in Ethiopië te investeren. Staatssecretaris Knapen wees echter op de noodzaak het zakelijke en investeringsklimaat te verbeteren. "Regels zijn niet altijd duidelijk en dat leidt tot bureaucratie en verwarring. Verse producten als bloemen moeten ook niet onnodig hinder ondervinden bij de douane," aldus de staatssecretaris. Eerder op de dag sprak hij hierover ook met de onderminister van Financiën.

Tijdens zijn bezoek aan de Afrikaanse Unie besprak staatssecretaris Knapen met AU Commissaris Lamamra van Vrede en Veiligheid de betrokkenheid van de AU in Soedan, Somalië, en Libië. De staatssecretaris benadrukte het belang van maximale inspanning om het vredesproces in Soedan te ondersteunen. De Afrikaanse Unie probeert deze dagen om tussen Noord en Zuid-Soedan een grensregeling voor Abyei te treffen. Ook organiseert de AU een conferentie voor het einde van deze maand op hoog politiek niveau met de Europese Unie, de Verenigde Naties, en de Arabische Liga over de situatie in Libië.

Staatssecretaris Knapen sprak vandaag verder met NGOs werkzaam op het terrein van seksuele gezondheid en rechten. Later vanavond volgt een ontmoeting met internationale organisaties over de humanitaire situatie in Ethiopië.

Staatssecretaris Knapen is tot 8 juni op werkbezoek in Ethiopië. Dinsdag staan bezoeken aan Nederlandse en Ethiopische ondernemers en een gezondheidsproject op het programma.