Gemeente Smallingerland


* | 2011

* | Juni

* | Smallingerland bezuinigt EUR 1,6 miljoen

Smallingerland bezuinigt EUR 1,6 miljoen

Het college van b en w stelt voor om de komende 4 jaar in totaal EUR
1,6 miljoen te bezuinigen. Dat blijkt uit de zogenaamde perspectiefnota die het college vandaag openbaar heeft gemaakt. De perspectiefnota geeft een overzicht van de financiële situatie in de periode 2012-2014.

Uitgangspunt bij de bezuinigingsvoorstellen is dat Smallingerland sterk, sociaal, veilig en leefbaar blijft. Met name het eigen minima en sociaal beleid van de gemeente moet wat het college betreft in stand worden gehouden, ook al betekent dit dat er meer geld voor moet worden uitgetrokken. Bezuinigingen zijn echter onontkoombaar.

Een deel van de voorstellen heeft geen directe gevolgen voor burgers of maatschappelijke organisaties. Voorgesteld wordt deze bezuinigingen al in 2011 te realiseren. Maatregelen die wel direct burgers of maatschappelijke instellingen treffen zullen in de jaren 2012, 2013 en 2014 worden gerealiseerd. Zodoende heeft men de gelegenheid zich in te stellen op de nieuwe financiële situatie.

Het gaat in dat geval onder meer om de volgende onderwerpen:
- sport ( EUR 50.000 wegvallen BOS impuls; EUR 50.000 sportbedrijf )
- cultuur (EUR 60.000 bibliotheek; EUR 50.000 culturele evenementen)
- WMO (eigen bijdrage voor hulpmiddelen als scootmobielen; gelijkschakelen budget voor huishoudelijke hulp in natura en in persoonsgebonden budget in totaal EUR 200.000)

- Onderhoud verkeerswegen en waterwegen (EUR 150.000)
- Sociaal cultureel werk (diverse posten totaal ca. (EUR 120.000)

In het collegeprogramma is afgesproken dat in deze collegeperiode EUR 4 miljoen structureel zal worden bezuinigd. Daarvan is vorig jaar al EUR
2,4 miljoen gerealiseerd. Het college doet nu dus voorstellen voor de resterende EUR1,6 miljoen. Door te bezuinigen wordt "nieuwe " structurele ruimte gecreëerd. Het grootste deel daarvan, EUR 1,6 miljoen, wordt gebruikt om risico's in de bijstand af te dekken. Het college stelt verder voor 0,7 miljoen te gebruiken om het gemeentelijk minimabeleid inclusief de schuldhulpverlening op peil te houden. Verder wil het college 0,4 miljoen extra besteden aan onderwijshuisvesting. Als gevolg van rijksmaatregelen is er onvoldoende geld voor de zogenaamde WIW en ID banen. Om te voorkomen dat de nuttige dingen verdwijnen die de huidige WIW'ers en ID'ers doen wil het college 0,3 miljoen beschikbaar stellen. Uiteindelijk blijft er nog een structurele ruimte over van 0,45 miljoen. Deze "buffer" is bestemd om eventuele structurele tegenvallers op te kunnen vangen.

Eenmalig geld is er onder meer voor de bijdrage aan een spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen, het Polderhoofdkanaal, de noodzakelijke vervanging van een aantal kunstgrasvelden, een opknapbeurt voor het busstation aan het Van Knobelsdorffplein, een reïntegratiepilot en noodzakelijk groot onderhoud aan de havens in Rottevalle en Oudega. Er resteert daarna nog een eenmalige ruimte van EUR 15,5 miljoen. Daarvan wil het college EUR 8 miljoen gebruiken als dekking van risico's in grondbedrijfprojecten. De resterende EUR7,5 miljoen eenmalige ruimte is voor het opvangen van eventuele tegenvallers en nieuwe initiatieven.

Het college concludeert in de perspectiefnota dat de financiële positie van de gemeente er op dit moment solide uitziet. Maar het benadrukt ook, dat er veel onzekerheden blijven. De praktijk zal moeten uitwijzen of de aangegeven buffers voldoende zijn om alle mogelijke effecten van rijksbeleid op te kunnen vangen. Daarom is in de perspectiefnota ook een reservelijst met extra bezuinigingsmogelijkheden opgenomen. Deze kan worden ingezet om extra tegenvallers op te vangen of om ruimte te geven voor noodzakelijk nieuw beleid.

De perspectiefnota zal op 28 juni door de gemeenteraad worden behandeld.

Voor het volledige document, klik hier.