D66

maandag 6 juni 2011

Opnieuw concessie SGP: aanrechtsubsidie vertraagd afgebouwd

De SGP heeft opnieuw een dikke vinger in de pap. De overdraagbare heffingskorting voor kinderen tot 6 jaar wordt vertraagd afgebouwd, zo staat in de brief van het kabinet over de bezuinigingen op de kinderopvang.

Aanrecht eerst

Het kabinet wil nu een ruimere overgang voor het afschaffen van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting, de zogenaamde aanrechtsubsidie, bij gezinnen met kleine kinderen. In het regeerakkoord staat dat de aanrechtsubsidie in één keer afgeschaft wordt. Het kabinet komt daar nu op terug. D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya: "De SGP heeft weer een cadeautje gekregen. Dit keer moet VVD-minister Kamp vrouwen met kinderen ontmoedigen om te gaan werken. Terwijl hij ook al moet korten op de kinderopvangtoeslag."

Meer belasting betalen

Ook wordt als sluitpost de algemene heffingskorting verlaagd, mensen moeten dus sneller belasting gaan betalen. "Een lastenverzwaring dus voor iedereen in Nederland, omdat het kabinet haar plannen weer niet rond krijgt" aldus Koser Kaya. In augustus wordt besloten hoeveel de algemene heffingskorting omlaag gaat.

Fragment uit de brief van minister Kamp over de kindregelingen (pagina 13):

Ruimere overgang afschaffen overdraagbaarheid algemene heffingskorting bij gezinnen met kleine kinderen

Het kabinet heeft uit inkomensoverwegingen ook besloten gezinnen met kinderen tot 6 jaar niet meteen de gevolgen te laten dragen van de afschaffing van de overdraagbare heffingskorting. Die gezinnen hebben nu nog recht op volledige overdraagbaarheid, maar het regeerakkoord stelt voor deze uitzondering in één keer af te schaffen. Hierdoor zou deze groep van circa 400.000 huishoudens in één keer de reeds ingezette afbouw `inhalen'. Dat zou hen concreet meer dan EUR 500 gaan kosten. Het kabinet vindt dit effect te abrupt. De huidige uitzondering wordt daarom geleidelijk over een periode van drie jaar afgebouwd. De betreffende gezinnen krijgen zo de gelegenheid zich hierop in te stellen.