Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12 mei 2011

Onder de titel 'Van een andere orde' gaat de KNAW op 7 juni 2011 een unieke coproductie aan met het Holland Festival. Op inschrijving kunt u namelijk persoonlijk kennismaken met wetenschappers en kunstenaars van naam, die in het Trippenhuis klaar zitten om met bezoekers een gesprek van twintig minuten aan te gaan. De wetenschappers zijn lid van de KNAW of van De Jonge Akademie, de kunstenaars maken deel uit van het Holland Festival.

Toegang is gratis, vooraf via e-mail inschrijven voor één of meer gesprekken is verplicht. Meer informatie over deelnemers en gesprekstijden op de website van het Holland Festival

Een van de sterke kanten van kunst is dat het een voor het publiek onbekende wereld kan ontsluiten. Tijdens het Holland festival zijn dat bijvoorbeeld de wereld van het Chinese clubcircuit uit de jaren dertig of de rituelen van Samoa, de Tokioverkenningen in Frascati of de ruimtelijke fantasieën van Xenakis. Wetenschappers houden zich ook met ontdekkingen bezig. In kunst wordt het onderzoek openbaar in het kunstwerk, in wetenschap in publicaties. Toch gaat er veel van dit werk voorbij aan het publiek. Voor iedereen die meer wil weten over een bepaald onderzoek of de personen achter de voorstellingen van het festival, is er op 7 juni de unieke gelegenheid persoonlijk kennis te maken met zo'n dertig wetenschappers en kunstenaars van naam, die klaar zitten om in een gesprek van twintig minuten met bezoekers van gedachten te wisselen. Wat weten ze over hun onderwerp? Wat weten ze nog niet en hoe gaan ze daarmee om? De wetenschappers zijn lid van de KNAW of van De Jonge Akademie, de kunstenaars maken deel uit van het Holland Festival.

Gesprek met favoriete wetenschapper of kunstenaar

De bezoeker kan zich inschrijven voor een enkel gesprek met een deskundige naar keuze, maar ook intekenen voor meerdere gesprekken en zo een onderwerp van verschillende kanten benaderen. U kunt voor uzelf bijvoorbeeld een `vliegroute' uitstippelen, door een gesprek aan te gaan met Lemi Ponifasio over zijn voorstelling Birds with Skymirrors, met Hester Bijl over de Delfly en met zooloog David Lentink over vliegen. Of u praat met Lemi over zijn activisme op Samoa en gaat vervolgens naar ecologe Louise Vet die haarfijn kan uitleggen wat het economisch belang van globale duurzaamheid is.

Informatie en inschrijving

De namen van de deelnemende wetenschappers en kunstenaars en de tijdstippen waarop ze te spreken zijn vindt u op de website van het Holland Festival, zowel voor de middagsessie (17.15 uur - 18.35 uur ) als voor de avondsessie (20.15 uur -21.35 uur).

Het Trippenhuis

460_hollandfestival.jpg

Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam