Gemeente Zutphen

VNG-jaarcongres op 7 en 8 juni: ruim 3000 bestuurders naar de Achterhoek

Op dinsdag 7 juni gaat het VNG-jaarcongres van start in de Achterhoek. Twee dagen lang verblijven ruim 3000 burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers en secretarissen uit heel Nederland in onze regio. Naast de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) , waarin besloten wordt over het bestuursakkoord, besteden de bestuurders deze twee dagen ook de nodige tijd aan het opdoen van nieuwe kennis en informatie en nemen ze deel aan excursies en deelcongressen in de regio. Dit alles onder het centrale thema: "Gezonde gemeenten, slimme verbindingen".

logo-VNG

Promotie en investering
Evenals in de andere tien Achterhoekse gemeenten, zijn diverse Zutphense collega's samen met lokale ondernemers en organisaties al maanden bezig met de organisatie van de excursies voor dinsdag 7 juni. Juist deze excursies zijn voor ons als Achterhoekse gemeenten een uitgelezen kans om ons te presenteren en te laten zien wat we allemaal `in huis' hebben. De elf gemeenten hebben gezamenlijk een groot aantal excursies voorbereid waar de bestuurders uit kunnen kiezen. Daarnaast is er die middag nog een ruim aanbod van deelcongressen, die de VNG-organisatie grotendeels voor haar rekening neemt. De verwachting is dat het VNG-congres de Achterhoekse economie zo'n 1 á 1,2 miljoen euro op gaat leveren. De horeca, hotels en restaurants profiteren waarschijnlijk het meest. Maar op allerlei terreinen zijn Achterhoekse bedrijven ingezet zoals voor het bus- en taxivervoer, productie van allerlei promotiemateriaal, het regelen van het verkeer, beveiliging, schoonmaak etc.

Het Zutphens aanbod
Twee van de excursies komen voor rekening van de gemeente Zutphen. Zo'n honderd bestuurders doen mee aan de excursie "Happen en stappen". Het gezelschap wordt ontvangen in de Walburgiskerk, terwijl bij binnenkomst het Baederorgel wordt bespeeld. Tiana Wilhelm, directeur van de Stedelijke Musea Zutphen, houdt daar vervolgens een presentatie van Zutphen: de Verdwenen stad. Al wandelend maken de bestuurders vervolgens, verdeeld in groepen, kennis met de historische Zutphense binnenstad waarbij ze tussentijds een kort bezoek brengen aan een aantal ondernemers zoals 't Schulten Hues, de Pelikaan, wijnhandel Schaapveld, en Bonbonatelier Janson.

Een tweede groep bestuurders neemt deel aan de excursie "Stromen en dromen". Hierin staat het nieuw te ontwikkelen plan Noorderhaven op de Mars centraal. De groep wordt ontvangen door de RABO op de Walburgstaete en krijgt daarna een rondleiding in het gebied, met als eindpunt de historische houthaven. Het gezelschap stapt hier in sloepen voor een korte boottocht op de IJssel naar de Vispoorthaven. Meer weten wat er zoal op het programma staat op 7 en 8 juni? Kijk dan op www.vngjaarcongres.nl! Of volg de voorbereidingen op twitter: http://twitter.com/#!/8erhoekvng2011.