Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden steunt ondernemers binnenstad

winkelier van toko aan Oosterstraat stalt groente uit

Binnenstadondernemers in de aanloopstraten naar het centrum kunnen een beroep doen op steun van de gemeente Leeuwarden. Met drie subsidieregelingen wil de gemeente aangewezen winkelstraten aantrekkelijker maken.

Versterken van sfeer en leefbaarheid

De subsidieregelingen gelden voor het stimuleren van wonen boven winkels, het verbeteren van winkelpuien en het versterken van het profiel van een winkelstraat. Met de regelingen wil de gemeente de sfeer en leefbaarheid in de aangewezen aanloopstraten versterken. De aanloopstraten zijn de Kleine Kerkstraat, de Weerd, de St. Jacobstraat, de Kelders, de Voorstreek en de Oosterstraten.

Wonen boven winkels

Bij de regeling Wonen boven winkels kunt u vooral denken aan een bijdrage in de kosten voor het aanbrengen of herstellen van aparte trapopgangen naar woningen boven winkels in de aanloopstraten. Per trapopgang is de subsidie maximaal 20.000 euro.

Winkelpuien

Met de regeling voor winkelpuien hoopt de gemeente dat de ondernemers hun winkelpuien terugbrengen in de oorspronkelijke (historische) staat of puien vervangen die niet in het straatbeeld passen. Het kan gaan om een complete aanpassing, maar ook om het verven van de voorgevel. De subsidiebijdrage is maximaal 7.500 euro voor het aanpassen van een pui of 750 euro voor het schilderen in historische kleuren.

De juiste winkel in de juiste straat

De gemeente wil bevorderen dat de juiste winkel in de juiste straat komt. Hierdoor wordt de totale straat aantrekkelijker voor het winkelend publiek. Een voorbeeld hiervan is het westelijk deel van de Nieuwe Oosterstraat, waar naast een toko een slager en een groentewinkel gevestigd zijn. Ondernemers die zich nieuw vestigen en een bijdrage leveren aan de versterking van het profiel van de straat, kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage van maximaal 10.000 euro in de kosten van inrichting, verbouw of verhuizing.

Subsidieplafond

De regelingen gelden tot eind 2013. Voor 2011 is het subsidieplafond per regeling vastgesteld op 100.000 euro.

Meer weten over aanvragen subsidie?

Nadere informatie over aanvragen van subsidie kunt u verkrijgen via ons contactformulier. Of bel 14 058 (ma. t/m vr. 08.00 - 17.00 uur).

Beste binnenstad 2015

De gemeente investeert fors in een aantrekkelijke binnenstad. Naast het verbeteren van de aanloopstraten en het project Nieuw Zaailand zijn er veel infrastructuurprojecten om de bereikbaarheid naar de binnenstad te vergroten. Daarnaast wordt binnenkort gestart met de herinrichting van de Tweebaksmarkt en wordt hard gewerkt aan plannen voor het Harmoniekwartier. De gemeente wil samen met de binnenstadondernemers proberen om in 2015 de titel Beste Binnenstad van Nederland binnen te halen.