ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT~Office ziet geen heil in huidige meldplicht gegevensverlies telecomaanbieders

7 jun 2011 om 09:47

Het wetsvoorstel 'aanpassing telecommunicatiewet', dat woensdag 8 juni in de Tweede Kamer wordt besproken, regelt onder andere dat telecomaanbieders bij inbreuk op hun beveiliging de toezichthouder en betrokken personen moeten informeren. ICT~Office vindt privacy van groot belang, maar ziet in het huidige wetsvoorstel weinig heil.

Ten eerste is de meldplicht onwenselijk omdat die zich alleen richt op de telecommunicatiesector, hetgeen de schijn heeft van symboolpolitiek. De staatssecretaris van Veiligheid & Justitie zal immers rond de zomer ook al een brede meldplicht bij gegevensverlies voorstellen. ICT~Office vindt het niet verstandig om twee wetten die hetzelfde regelen naast elkaar in te voeren en stelt daarom voor om de meldplicht voor telecomaanbieders voorlopig niet in te voeren.

Ten tweede is het onuitvoerbaar om van mogelijk verloren internetdata vast te stellen van wie de persoonsgegevens zijn. Het wetsvoorstel richt zich namelijk niet alleen op klantbestanden. Zoals het nu is voorgesteld, zou een telecomaanbieder bij een mogelijk verlies van getransporteerde internetdata deze data inhoudelijk moeten doorzoeken om te kijken of het om persoonsgegevens gaat. ICT~Office wil niet dat aanbieders worden verplicht om data inhoudelijk te doorzoeken.

Ten derde is het op dit moment niet duidelijk bij welke incidenten er wel of niet moet worden gemeld. OPTA wil als toezichthouder ieder klein incident horen om daarna te bepalen of zij de wet handhaaft. ICT~Office wil dat vooraf duidelijk wordt dat er alleen bij serieuze incidenten moet worden gemeld.

Ten vierde zijn de administratieve lasten te laag ingeschat. Er wordt uitgegaan van een last van 10 minuten per melding aan de toezichthouder, terwijl het al snel enkele minuten kost om bijvoorbeeld per 'verloren' mail te beoordelen of deze persoonsgegevens bevat. Daarnaast worden aanbieders opgezadeld met drie toezichthouders: Agentschap Telecom, OPTA en CBP. Dit is geheel onwenselijk.

Al met al is ICT~Office zeer bezorgd. Er is onvoldoende doordacht welke consequenties de regeling heeft. Doordat de regering een zeer open norm stelt, kan de toezichthouder geen keuzes maken bij handhaving, waardoor de effecten op de markt worden afgewenteld.

Klik hier voor andere standpunten van ICT~Office op het wetsvoorstel 'aanpassing telecommunicatiewet'.


* Business Stimulering