Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 06-06-2011 Positie bewoners verzwakt in herziene Woningwet

Het wetsvoorstel voor een wijziging van de Woningwet (uit 1901) bevat nieuwe spelregels voor woningcorporaties en de volkshuisvesting. De positie van huurders wordt daarmee danig verzwakt.

In het wetsvoorstel, dat minister Donner van BZK op 12 mei naar de Tweede Kamer stuurde, gaat het vooral om verbetering van het toezicht op woningcorporaties, een scherpere afbakening van hun werkterrein en een verkleining van hun doelgroep.

Afbeelding: huis op wetboek De Herzieningswet van Donner wijkt op een aantal onderdelen sterk af van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de vorige minister voor wonen Eberhard van der Laan.

Zeggenschap huurders uitgekleed

In het oog springt vooral dat de zeggenschap van huurdersorganisaties danig wordt uitgekleed. Hun recht om commissarissen voor te dragen voor de raad van toezicht wordt teruggebracht van `ten minste twee' naar `één of meer'. En de belangrijke opdracht voor corporaties om bewoners te betrekken bij het beheer en beleid, is domweg geschrapt. De Woonbond is het daar vanzelfsprekend niet mee eens en zal er alles aan doen om deze bepaling in de wet te houden.

Scherper toezicht op corporaties

Om het interne toezicht te verbeteren krijgen raden van toezicht meer bevoegdheden, een goede zaak volgens de Woonbond. Belangrijk is ook dat raden van toezicht zich niet alleen meer moeten richten op het belang van de corporatie zelf, maar voortaan ook op het maatschappelijke belang en dat van huurders. De veranderingen in het externe (overheids)toezicht zijn minder spectaculair. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting wordt weliswaar omgedoopt tot `Nederlandse Autoriteit toegelaten instellingen volkshuisvesting', maar krijgt minder tanden dan oorspronkelijk de bedoeling was. De minister houdt een groot deel van het toezicht in eigen hand.

Sociale huur alleen voor inkomens van EUR 33.614 of minder

De beperking van de primaire doelgroep tot huishoudens met een inkomen van EUR 33.614 of minder baart de Woonbond het meeste zorgen. In de Herzieningswet wordt deze `toewijzingsnorm' definitief geregeld. Huurders met een bescheiden middeninkomen vallen daardoor tussen wal en schip. De Woonbond is fel tegen deze marginalisering van de volkshuisvesting, en zet alle zeilen bij om minister Donner alsnog op andere gedachten te brengen, onder andere met de resultaten uit het meldpunt www.ikwilookwonen.nl.

Meer over de herziene Woningwet leest u in het juninummer van Woonbondig, het maandblad van de Woonbond.