Gemeente Edam-Volendam

Aanzegging sluiting drugswoning bij herhaling drugshandel

Op 25 maart jl. is bij een inval door de politie in de woning Zwaardstraat 7 een handelshoeveelheid drugs aangetroffen. Naast de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie, heeft de burgemeester op grond van artikel 13b van de Opiumwet de bevoegdheid een last onder bestuursdwang op te leggen indien onomstotelijk is bewezen dat in een woning drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig zijn.

Ter uitvoering hiervan heeft de burgemeester beleidsregels opgesteld, inhoudende dat een woning kan worden gesloten bij een herhaalde overtreding. Juridisch dient bij een eerste overtreding een eerste schriftelijke waarschuwing, dat bij een volgende overtreding tot sluiting van de woning wordt overgegaan. Nadat betrokkene in de gelegenheid is gesteld een zienswijze hierover kenbaar te maken, kan door de burgemeester schriftelijk worden aangezegd dat bij herhaling de woning voor de periode van maximaal zes maanden gesloten wordt.

In het besef dat dit een zwaar middel is, heeft de burgemeester hiertoe toch besloten omdat hij het volstrekt onaanvaardbaar acht dat er drugs worden verhandeld in of vanuit woningen of andere ruimten, gelet op effecten die de handel in en het gebruik van drugs hebben op het openbare leven.

Dit beleid sluit daarbij tevens aan op het beleid van de gemeente Edam-Volendam ter zake van bestrijding van drugshandel en -gebruik.