Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

7 juni 2011, Utrecht

------

'Computerbrieven' zorgen voor ergernis

"Schoonmaakbedrijf ISS gaat onfatsoenlijk om met zieke werknemers"

Schoonmaakbedrijf ISS moet het beleid rond ziekteverzuim snel verbeteren, vindt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. "Het beleid rond ziekteverzuim is zover geautomatiseerd, dat er veel met standaardbrieven wordt gewerkt. En die worden ook in verkeerde situaties verstuurd. Vaak stuurt ISS aan zieke schoonmakers zo'n standaardbrief met dreigende taal. Ze maken mensen bang en helpen hen alleen verder de put in."

Kampherbeek beschikt over voorbeelden van brieven, die hij via leden heeft gekregen. De brieven - het gaat om afwijzingen van ziekmeldingen - zijn niet ondertekend en eindigen met de standaardtekst: "Deze brief is geautomatiseerd aangemaakt en derhalve niet ondertekend".

Zakelijke toon

"Die computerbrieven zijn allemaal precies hetzelfde en gaan helemaal niet in op de persoonlijke situatie van de mensen. Het is te zot voor woorden, het is net alsof je als zieke werknemer gewoon maar een nummer bent", vindt Kampherbeek. "De brieven hebben bovendien een zeer zakelijke toon. Er staat in dat mensen weer aan het werk moeten en dat de loonbetaling stopt als ze dat niet doen. Daar word je als zieke werknemer heel zenuwachtig van. Zo iemand komt alleen maar verder in de put."

Geen begrip of meeleven

Kampherbeek kent een voorbeeld van een schoonmaakster die zich ziek heeft gemeld na het plotselinge overlijden van haar man. "Zij was niet in staat om te werken, ook volgens haar huisarts niet. Maar ISS accepteerde haar ziekmelding niet en stuurde haar vervolgens zo'n computerbrief. Geen enkel begrip of meeleven. Ik vind dat schandalig, ISS gaat op een zeer onfatsoenlijke manier met zieke werknemers om."

Kritisch volgen

De CNV-bestuurder heeft het beleid rond ziekteverzuim al meer dan eens aangekaart bij ISS. "De fouten worden dan voor onze leden wel gecorrigeerd, maar vervolgens wordt het beleid niet aangepast. Daar willen we ons niet bij neerleggen. Wij roepen nu alle leden op om dit soort situaties bij ons te melden. ISS moet dit echt beter gaan doen, want dit kan zo niet. Zieke mensen moeten goede begeleiding krijgen en niet afgescheept worden met standaard dreigbrieven."

ISS is een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Er werken ongeveer 18.500 schoonmakers.


- - -

Voor meer informatie: