GroenLinks


Kamp jaagt ouders de arbeidsmarkt af

GroenLinks is zeer ontevreden over de plannen van minister Kamp voor de kinderopvang. De minister doet het in zijn plannen voorkomen of hij de laagste inkomens ontziet, maar ondertussen moeten ze honderden euro's per jaar meer betalen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent: "Bezuinigen op kinderopvang is het domste dat je kunt doen. We hebben iedereen keihard nodig. Dát zegt het kabinet ook. Maar de simpele optelsom dat ouders zonder betaalbare en goede kinderopvang niet aan het werk kunnen, die som kan dit kabinet niet maken."

In de plannen wordt duidelijk dat vanaf volgend jaar alle ouders meer gaan betalen voor de kinderopvang. Voor lagere inkomens komt dit neer op enkele tientallen euro's en voor hogere inkomens kan dit oplopen tot een paar honderd euro per maand.

Van Gent: "Vanaf 2013 gaan de laagste inkomens er 444 euro per jaar op achteruit. 444 euro! Kamp vindt het misschien een peulenschil, maar dat is voor mensen met een laag inkomen ontzettend veel geld. En dat zal dus grote gevolgen hebben voor de arbeidsparticipatie van vrouwen met een lager inkomen."

De minister zegt ook de kindregelingen te willen vereenvoudigen en de kwaliteit te willen verbeteren. Dat is echter niet wat het kabinet doet.

Van Gent: "Dit kabinet wil alleen maar bezuinigen. Dat gaat hoe dan ook ten koste van de kwaliteit. En als het kabinet echt wil vereenvoudigen dan is een eerste stap bijvoorbeeld het samenvoegen van de kinderbijslag en het kind gebonden budget. Daarmee bespaar je genoeg geld om de laagste inkomens er niet op achteruit te laten gaan."

GroenLinks gaat het om de arbeidsparticipatie van iedereen. Mensen met een uitkering én zonder uitkering. Van Gent: " Niemand moet aan de keukentafel de rekensom maken dat de kinderopvang meer kost dan het bedrag onder de streep op het loonstrookje."