D66

dinsdag 7 juni 2011

Kabinet doet niets tegen vrouwendiscriminatie

Vrouwen moeten zich verkiesbaar kunnen stellen voor politieke partijen. Ook voor de SGP. Dit vindt niet alleen D66-Kamerlid Gerard Schouw, maar ook de Hoge Raad. Toch wacht minister Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) af met de uitvoering van het vonnis dat de SGP vrouwen het passief kiesrecht teruggeeft. Schouw eist dat het kabinet actief optreedt voor vrouwenrechten. "Het kabinet kijkt een andere kant op als vrouwenrechten worden geschonden in plaats van deze rechten actief en effectief te verzekeren," aldus de sociaal-liberaal.

Strijd met Vrouwenverdrag

Nederland handelt in strijd met artikel 7 van het VN Vrouwenverdrag. Op basis hiervan is een staat verplicht om het passief kiesrecht voor vrouwen effectief te verzekeren. Schouw: "Donner heeft zijn werk pas goed gedaan als iedere vrouw zich verkiesbaar kan stellen, dus ook vrouwelijke SGP-leden. Dit is nu nog niet het geval." De SGP heeft haar reglement aangepast, maar SGP-leden zijn nog steeds gebonden aan het Program der Beginselen. Hieruit volgt dat vrouwen het passief kiesrecht in vertegenwoordigende organen niet toekomt. De praktijk wijkt af van de juridische realiteit.

Nederlands standpunt

Donner wil de uitspraak van het Europees Hof afwachten. "Dit kabinet heeft weinig te winnen bij daadkracht op het punt van passief vrouwenkiesrecht, en laat het VN-Vrouwenverdrag links liggen. Maar ondertussen moet er wel een procedure gevoerd worden. Welk standpunt neemt Nederland in tegen de klacht die de SGP gaat indienen bij het Europees Hof? Volgt de regering de Hoge Raad of niet?," vraagt het D66-Kamerlid.