Politie IJsselland

Grootschalige controle op de wateren in en rond Giethoorn

Steenwijkerland, 07-06-2011 o Het team Steenwijkerland van Politie IJsselland heeft zaterdag 4 juni van 10.00 tot 17.00 uur de handen ineen geslagen met de Provincie Overijssel en het KLPD tijdens een intensieve controle op de wateren in en rond Giethoorn. De veiligheid op het water stond voorop, maar ook het opsporen van verstopt crimineel geld vormde een belangrijk onderdeel van de controle.

Waarschuwingen en voorlichting

Meerdere vaartuigen en schippers werden gecontroleerd, maar onregelmatigheden werden niet geconstateerd. Een extra wakend oog voor overtredingen resulteerde in meerdere waarschuwingen en twee maal in een proces-verbaal voor snelvaren en niet kunnen tonen van een vaarbewijs. Aan de vele pleziervaartuigen op het water in de Kop van Overijssel werd uiteraard zoveel mogelijk voorlichting gegeven over hoe te varen in de unieke en beschermde natuurgebieden de Wieden en de Weerribben.

Actie Sloepenrol

Net zoals collegas van de politieregios Friesland, Gooi- en Vechtstreek, Rotterdam-Rijnmond en Zeeland, haakte team Steenwijkerland met de grootschalige controle aan bij een landelijk actie op initiatief van het KLPD. De actie droeg de naam Sloepenrol. Voor het eerst werden er op hetzelfde tijdstip op meerdere plekken in het land gecontroleerd op het water. De actie kwam voort uit de samenwerking tussen de partijen vanuit een gezamenlijk doel: de aanpak van vaartuigcriminaliteit.

De actie had tot direct doel het signaleren van gestolen vaartuigen, buitenboordmotoren of onderdelen daarvan, aantreffen van gesignaleerden, aantreffen van valse of vervalste (nautische documenten) en het aantreffen vaartuigen die (vermoedelijk) verkregen zijn met geld afkomstig uit illegale activiteiten (witwassen). Indirect wil de politie met dergelijke acties op landelijke schaal meer verdachten binnen de vaartuigcriminaliteit opsporen en meer zaken oplossen.

Criminelen investeren vaak hun zwarte geld in luxe goederen, waaronder vaartuigen. Het op deze wijze witwassen van inkomsten moet zoveel mogelijk worden tegengegaan. Misdaad mag namelijk niet lonen! Door bijvoorbeeld het ontnemen van hun luxe zeilschip voelen ze dat direct in hun portemonnee en wordt het duidelijk dat ze niet zomaar hun gang kunnen gaan.

De controle van zaterdag 4 juni bracht voor team Steenwijkerland geen onregelmatigheden aan het licht, maar zij én de andere partners van de actie Sloepenrol besteden in de toekomst extra aandacht aan het traceren van dergelijke praktijken.

Waterplan

Politie IJsselland controleert het hele jaar op en rond het water en draagt daarmee bij aan een veiliger, rustiger en schoner vaargebied. Het toezicht omvat onder meer controle op de regels op het water (te hard varen, waterskiën, jetskiën etc.) en op het dumpen van afval, visstroperij, watervervuiling, lozingen op het oppervlaktewater en (geluid)overlast. In het toeristisch seizoen wordt er, samen met buitengewoon opsporingsambtenaren en de provincie, intensiever gecontroleerd. Het werkgebied van IJsselland kent een aantal waterrijke gebieden die zeer in trek zijn bij waterrecreanten. In de zomermaanden is de druk op dit gebied extra groot. Om overlast te voorkomen, is het van belang dat de spelregels op en om het water goed nageleefd worden.