Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerste uitreiking van het Erkenningscertificaat

EUR beloont maatschappelijke betrokkenheid naast studie

Voor de eerste keer heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) Erkenningscertificaten uitgereikt aan studenten, die zich ongezet hebben voor de samenleving. Twintig studenten kregen onlangs in de Faculty Club uit handen van Bart Straatman, lid van het College van Bestuur, deze beloning voor vrijwilligerswerk naast hun studie.

Alle studenten die zich naast hun studie substantieel inspannen met vrijwilligerswerk binnen of buiten de EUR hebben bij het afstuderen recht op een zogenoemd Erkenningscertificaat. Potentiële werkgevers kunnen met het Erkenningscertificaat gemakkelijker vaststellen dat een student zich breed heeft georiënteerd tijdens de studietijd.

Veel belangstelling
De belangstelling voor het verkrijgen van een Erkenningscertificaat is groot. Tot op heden hebben 273 studenten een dergelijk document aangevraagd. Zij ontvangen dit bij hun afstuderen. De belangstelling beperkte zich niet tot de EUR: ook een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam en InHolland die betrokken zijn bij EURprojecten bleken geïnteresseerd.

Veel studenten hebben bestuurs- en commissiewerk bij studie- en studentenverenigingen gedaan, of bijvoorbeeld als lid van de universiteitsraad. Dat is belangrijk voor de EUR als academische gemeenschap, omdat dit studenten bindt aan de universiteit en stad. Een aantal van de verenigingen doet ook expliciet iets terug voor de maatschappij, zoals de organisatie van de intocht van Sinterklaas in Rotterdam en allerlei activiteiten voor bewoners, daklozen en gehandicapten.

Maatschappelijk verantwoord
Oud-rector prof.dr. Steven Lamberts, initiatiefnemer van het certificaat, sprak de wens uit dat de onderscheiding een prikkel is voor andere studenten om zich ook substantieel voor de samenleving in te zetten. Over een jaar of tien hoopt hij dat de meeste van de EUR-studenten bij hun diploma een certificaat krijgen. Het Erkenningscertificaat maakt onderdeel uit van het universiteitsbeleid om maatschappelijk verantwoord actief te zijn, zo lichtte collegelid Straatman toe. Dit beslaat veel aspecten: een groene, duurzame campus en verantwoord grondstofgebruik, maar ook bijdragen aan de samenleving, het opleiden van maatschappelijk bewuste studenten en het stimuleren van vrijwilligerswerk bij zowel studenten als medewerkers.
Aan het verkrijgen van het Erkenningscertificaat zijn strikte voorwaarden verbonden. De activiteiten moeten in het verlengde liggen van de missie, visie en doelstelling van de EUR en er moet er sprake zijn van een wezenlijke tijdsinspanning.