Gemeente Dongen

Koninklijke onderscheiding voor de heer Verschure

Publicatiedatum: 7-6-2011

Woensdag 1 juni heeft burgemeester Simone Dirven van Aalst een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Pieter Verschure, inwoner van de gemeente Dongen. De heer Verschure is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft de onderscheiding ontvangen als blijk van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor de melkveehouderij op zowel lokaal als internationaal niveau.

Ontwikkelingswerk
De heer Verschure deed aan ontwikkelingswerk in de Chinese provincie Hëilongjiang, dicht bij de stad Haerbin in de gebieden rond Changchun en Yushutun. Hij werkte mee aan de bevordering van de melkveehouderij in China waarbij hygiëne en kwaliteitszorg heel belangrijk waren. Op instructie van de heer Verschure en architect Willem Bouma zijn daar 19 melkstallen gebouwd. De heer Verschure heeft daar de Chinese boeren het mechanisch melken geleerd en heeft hen geleerd hoe ze hygiënischer konden werken.

Melkveehouderij
De heer Verschure maakte zich sterk voor de bevordering van de melkveehouderij in het gebied tussen Tuzla, Srebrenica en Bijeljina (het grensgebied van de deelstaten Srpska en de Centrale Bosnische Kroatische Republiek). Hij werkte daar als deelnemer en projectleider van het project Encouraging the Farmers in Bosnia I, II, en III.

Vrijwilliger
Als vrijwilliger heeft de heer Verschure zich ingezet bij de levering van landbouwmachines en uitrustingsstukken aan kleine boeren in het voormalig Joegoslavië. Belangrijk was toen het gebied van de Krajina in Kroatië en in Bosnië. Streken waar de burgeroorlog in alle hevigheid heeft gewoed.
In het project Encouraging the farmers in Bosnia I verzorgde hij vijf transporten met
tractoren en andere landbouwwerktuigen. Dat was in de periode najaar 2004 2005.
In het project Encouraging the farmers in Bosnia II verzorgde de heer Verschure tien transporten met 19 tractoren en 146 andere landbouwmachines. Dat was in de periode 2005 2008. Ook al het administratieve werk en de hele verantwoording rond transport en uit- en inklaring werden door hem en zijn vrouw verzorgd. Later in de projecten Encouraging the farmers of Bosnia II en III was men vooral bezig met de voorlichting, de educatie en de opbouw van de landbouw, in het bijzonder de
melkveehouderij. De heer Verschure heeft bij dit laatste project een doorslaggevende rol gespeeld en zorgde ervoor dat op vier locaties in het gebied vier modelboerderijen werden gebouwd. Ook zorgde hij er voor dat deze moderne stallen tot stand kwamen volgens voorschriften van de Landbouwvoorlichtingsdienst (DLV).

Ook de aankoop en opbouw van de mechanische melkinstallaties in Bosnië gebeurt onder verantwoordelijke leiding van de heer Verschure. Vanaf het najaar 2004 tot en met mei 2011 heeft hij dit werk gedaan.

Parochiewerk
Naast bovengenoemde werkzaamheden en activiteiten heeft de heer Verschure zich vanaf 1990 tot 2001 ingezet voor de jaarlijkse vastenactie en voor de kerkbalans binnen de parochie H. Petrus te Lelystad. Sinds 2002 zet hij zich in voor de jaarlijkse vastenactie en voor kerkbalans binnen de parochie Laurentius te Dongen. Daarnaast verzorgt hij een aantal uur per week het parochiekerkhof.

Stedenband
Ook de ontwikkeling van een stedenband tussen Dongen en Huna Doara in Roemenië kon rekenen op de steun van de heer Verschure. Hij werkte mee aan de Dongense humanitaire actie voor Huna Doara, een stadje in Roemenië waarmee een actiegroep uit Dongen een band trachtte op te bouwen. Hij heeft daarbij enige jaren hand- en spandiensten verricht.

Opvang
De heer Verschure zorgde tevens voor de opvang van leerlingen aan het landbouwinstituut. Het ging om de opvang van in totaal 97, veelal buitenlandse, stagiaires op de Waiboerhoeve, een praktijkcentrum voor melkveehouderij te Lelystad. Daarnaast zorgde hij dat de buitenlandse studenten kennis konden maken met Nederland en de Nederlandse Cultuur.

Advies
De heer Verschure organiseerde adviesreizen naar Letland, Estland en Slovenië. In Estland in Lapâja, in Letland in de plaats Olden bij Tallin en in Slovenië in de plaats Ptuj werden boeren en landbouwkundigen door de heer Verschure geadviseerd hun melkveebedrijf te optimaliseren. Deze reizen werden op eigen initiatief ondernomen.