Gemeente Breda

07jun
Breda evalueert toezicht en handhaving in 2010
Burgemeester en wethouders hebben het Toezichtsjaarverslag 2010 vastgesteld. Hierin staan de toezichts- en handhavingsactiviteiten die de gemeente in 2010 heeft uitgevoerd op het gebied van bouw- en woningtoezicht, brandweer, milieu, stadstoezicht, plaatselijke verordeningen en openbare orde. Vorig jaar kregen het vrijplaatsenbeleid, onrechtmatige bewoning, evenementen en horecagelegenheden extra aandacht.

Zo werden in het kader van het vrijplaatsenbeleid in 2010 zeven handhavingsacties gehouden. Daarbij zijn 130 panden, waaronder bedrijfsverzamelgebouwen, auto- en horecabedrijven, grow-, smart- en headshops en bel- en cadeauwinkels, gecontroleerd.

Ook werden tijdens drie toezichtsacties zogenoemde nulmetingen gehouden bij zes woonwagenlocaties, waarbij diverse overtredingen van de Opiumwet, bouwregelgeving en de Algemene Plaatselijke Verordening werden geconstateerd. Er was ook regelmatig sprake van onrechtmatig toegeëigend grondbezit en gemanipuleerde energiemeters.

Er zijn vorig jaar twintig hennepacties gehouden, waarbij 120 panden zijn bezocht. Daarvan konden zestig hennepkwekerijen bestuursrechtelijk en de overige strafrechtelijk of anderszins worden geruimd. In totaal zijn 50.000 planten in beslag genomen en vernietigd.

Vorig jaar werden bij vijftien integrale handhavingsacties 132 panden gecontroleerd op onrechtmatige bewoning. Gekeken werd naar studentenhuisvesting, inschrijvingen in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), uitkeringsfraude, illegale onderverhuur en huisvesting van MOElanders: burgers die afkomstig zijn uit Midden- en Oost-Europa. Bij vijf panden waren (nood)maatregelen nodig om de brandveiligheid te verbeteren en 22 panden moeten alsnog worden aangepast aan de noodzakelijke brandveiligheidseisen.

In 2010 werd bij grote en risicovolle evenementen een veiligheidsteam ingezet, dat direct kon reageren op gevaarlijke of dreigende situaties. Het team was aanwezig bij de Dancetour, Breda Live, WK 2010, HBO-intro en Koninginnedag. Verder werden bij 22 andere evenementen toezichthouders ingezet en controleerden politie en gemeente bij de opbouw van verschillende evenementen.

Van de 115 horecabedrijven, die vorig jaar op grond van bouwregelgeving werden gecontroleerd, moesten er bij twintig zaken aanpassingen worden uitgevoerd om aan de inrichtingseisen te voldoen. Verder werden bij integrale toezichtsacties 21 overtredingen geconstateerd voor het schenken van alcohol zonder vergunning, zeven voor mogelijk schijnbeheer (geen leidinggevende aanwezig), 43 voor overtreding van de sluitingstijden, 18 van de ontheffing verlengde sluitingstijden en 13 voor de plaatsing van terrassen.

In het Toezichtsjaarverslag 2010 staan verschillende aanbevelingen. Zo gaat de brandweer (Veiligheidsregio) meer tijd uittrekken om het brandveiligheidsbewustzijn bij mensen te vergroten. Ook worden in 2011 en 2012 de nog niet bezochte woonwagen- en kermisexploitantenlocaties gecontroleerd en worden in 2012 controles uitgevoerd bij alle bouwplaatsen voor carnavalswagens. De aanbevelingen uit het Toezichtsjaarverslag 2010 worden opgenomen in het Toezichtsprogramma 2012, dat eind van dit jaar door het college zal worden vastgesteld.

Breda, 7 juni 2011