Provincie Noord-Holland

Duurzame Koffertje weer open voor duurzame ideeën

07 juni 2011 -

Wethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer ontving op 6 juni tijdens de kick-off van Duurzame Dinsdag Noord-Holland uit handen van gedeputeerde Jaap Bond het zogenaamde `Duurzame Koffertje'.

Nederstigt en Bond riepen daarbij bedrijven, organisaties en inwoners van Noord-Holland op om dit koffertje vóór 1 juli te vullen met hun duurzame ideeën.

Duurzame DatesDuurzame Dinsdag is een jaarlijks terugkerende landelijke activiteit van onder andere het IVN (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie), waarmee aandacht wordt gevraagd voor duurzame initiatieven en innovatieve oplossingen uit de samenleving. Alle ingeleverde Noord-Hollandse ideeën worden op Duurzame Dinsdag (6 september 2011) aangeboden aan het Kabinet. Daarnaast worden initiatiefnemers uit Noord-Holland in de gelegenheid gesteld om een `Duurzame Date' te hebben in Hoofddorp op de Duurzame Dinsdag Noord-Holland op 12 oktober 2011, waarbij ze zich kunnen laten adviseren door experts hoe ze hun idee kunnen verwezenlijken.

Resultaten 2010
Tijdens de kick-off van de Duurzame Dinsdag Noord-Holland op 6 juni vertelden eerdere deelnemers welke resultaten ze het afgelopen jaar hebben geboekt. De aanwezige ondernemers gaven aan dat zij bij veel overheden weliswaar kunnen aankloppen voor subsidieregelingen, maar dat startende ondernemers er meer baat bij hebben wanneer de overheid ze inhuurt voor klussen om ze zo op weg te helpen.

Maurits Groen kreeg vorig jaar een Duurzaam Lintje uitgereikt door toenmalig minister Tineke Huizinga (VROM), een onderscheiding voor mensen met bijzondere verdienste op het gebied van duurzaamheid. Hij zei zich `zeer vereerd' te hebben gevoeld met de onderscheiding en gaf bij het ontbijt aan dat de provincie Noord-Holland een voorbeeld is voor andere provincies met het organiseren van de Duurzame Dates. "De dates geven net dat zetje in de rug", aldus Groen.

Gastgemeente
Gedeputeerde Jaap Bond is erg blij dat Haarlemmermeer dit jaar gastgemeente wil zijn voor de Duurzame Dates: "Haarlemmermeer geeft hiermee echt het goede voorbeeld", aldus Bond. Wethouder John Nederstigt gaf aan dat de gemeente die voorbeeldfunctie mede dankt aan het feit dat inwoners actief worden betrokken bij duurzame acties en ontwikkelingen. "Ik hoop dat ook veel van de aangeleverde ideeën in die lijn liggen", zo sprak Nederstigt.

Naast overheden wordt de Duurzame Dinsdag Noord-Holland ook ondersteund door tal van ondernemers, zoals het Mariott Hotel in Hoofddorp waar de dates plaatsvinden. Ook veel experts die op 12 oktober aanwezig zijn komen uit Noord-Holland.

Ook een idee inleveren?
De hele maand juni kan iedereen ideeën inleveren voor Duurzame Dinsdag. Dit kan op de website www.duurzamedinsdag.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden.

---