Hoge Raad der Nederlanden

Hoge Raad verwerpt cassatieberoep verkrachter van 14-jarig meisje

Den Haag , 7-6-2011

Kern van de uitspraak
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep tegen de door het hof opgelegde gevangenisstraf van twaalf jaar. Omdat echter de redelijke termijn van behandeling in cassatie is overschreden, wordt deze straf verminderd met zes maanden, tot elf jaar en zes maanden.

Achtergrond
Een 54-jarige man trekt op 4 oktober 2007 in Exloo, gemeente Borger-Odoorn een 14-jarig meisje van haar fiets en dwingt haar onder bedreiging van een mes plaats te nemen in zijn auto. Hij rijdt met het meisje naar Musselkanaal, gemeente Stadskanaal, en daar verkracht hij haar.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof Leeuwarden veroordeelt de verdachte op 23 juli 2009 wegens wederrechterlijke vrijheidsberoving en verkrachting tot een gevangenisstraf van twaalf jaar (LJN BJ3509). Het hof heeft in de motivering van de strafmaat mee laten wegen: de jeugdige leeftijd van het slachtoffer, de wijze waarop zij plotseling en onder bedreiging is meegevoerd naar een afgelegen locatie en de vergaande aard van de gepleegde seksuele handelingen. De verdachte heeft door zijn daden het leven van een onschuldig jong meisje volledig ontregeld en haar psychisch ernstig beschadigd, aldus het hof. Dat de verdachte in Duitsland reeds eerder is veroordeeld voor verkrachting en doodslag heeft ook meegespeeld in de beslissing van het hof.

Namens de verdachte is bij de Hoge Raad beroep in cassatie ingesteld door J. Boksem, advocaat in Leeuwarden.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad verwerpt op 7 juni 2011 het cassatieberoep tegen de door het hof opgelegde strafmaat met een zogenoemde verkorte motivering als bedoeld in art. 81RO. Dat betekent dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. Vanwege overschrijding van de redelijke termijn van de behandeling van de zaak in cassatie wordt de opgelegde gevangenisstraf verminderd met zes maanden.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 7 juni 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Den Haag, 7 juni 2011
Mireille Beentjes, communicatieadviseur
tel. 070 - 3611237
Uitspraken:BQ3115

Zie het origineel