GroenLinks

EHEC: Voedselveiligheid vraagt om Europese aanpak

De Duitse aanpak van de EHEC-bacterie toont de noodzaak aan voor een betere Europese coördinatie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: "Deze bacterie-uitbraak maakt pijnlijk duidelijk dat Europa niet goed voorbereid is op een crisis die de volksgezondheid raakt. Er zijn geen lessen uit het verleden getrokken. Dat is niet alleen problematisch voor de gezondheid van mensen, maar in dit geval ook nog eens erg schadelijk voor de land- en tuinbouwers."

Early Warning

Volgens eurocommissaris van Volksgezondheid John Dalli hebben het Europese Early Warning-systeem en het Rapid Alert-systeem gewerkt. Eickhout heeft daar z'n twijfels bij: "Dat heel veel consumenten door deze voortijdige foutieve informatie hun aankoopgedrag aanpasten en daardoor vele groentenkwekers economische schade lijden, laat Dalli dan wel buiten beschouwing."

Deze epidemie maakt voor GroenLinks wederom het gebrek aan transparantie duidelijk. "Wat we al langer vragen aan de voedingssector is de traceerbaarheid van de herkomst van het voedsel", stelt Eickhout. De industrie staat daar niet om te springen, omdat voedsel vaak heel wat kilometers aflegt en diverse landen passeert. "De discussies over de voedseletiketten staat ons vers in het geheugen en toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is zo volledig mogelijk te zijn."

Snel beslissen

Een centrale coördinatie-eenheid ontbreekt, constateert Eickhout. In deze situatie moet snel beslist kunnen worden wie bevoegd is, wie verantwoordelijkheid neemt en welke informatie verspreid moet worden. De bron van de besmetting moet zo snel mogelijk opgespoord worden en je moet zeker zijn van je zaak als je de bron aanwijst. Daar liep het in Duitsland fout. Eickhout: "Gevolg is dat onze Europese groentenkwekers enorme schade oplopen doordat de besmetting politiek uitmondt in een potje paniekvoetbal. Wie zal daar voor opdraaien?

Steun voor getroffen land- en tuinbouwers

De Groenen in het Europees Parlement hebben aan de Europese Commissie gevraagd om zowel de 27 nationale voedselcontroleprogramma's door te lichten en om verbeteringsvoorstellen te doen. Ook vroegen de Groenen om ondersteuning van de getroffen land- en tuinbouwers. Eurocommissaris Dalli gaf aan over mogelijke compensaties deze namiddag een overleg te hebben met Dacian Ciolos, eurocommissaris voor Landbouw.