Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Frugi Venta: Nu boost voor consumptie vruchtgroenten

( Den Haag, 7-6-'11) Uitslagen van honderden monsters van vruchtgroenten in Nederland en de rest van Europa, wijzen uit dat deze vrij zijn van de EHEC-bacterie. Daarom is het juist nu van groot belang om consumenten te informeren dat Nederlandse vruchtgroenten schoon, veilig en gezond zijn. "Consumptie van vruchtgroenten moet nu een boost krijgen", zegt Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta.

Volgens hem wijst alles erop dat de EHEC-uitbraak een regionale oorzaak heeft in Noord-Duitsland. Desondanks trekt de Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner, het negatieve advies met betrekking tot consumptie van rauwe vruchtgroenten, sla en kiemgroenten, niet in. Het zorgt ervoor dat het consumentenvertrouwen in deze producten een enorme deuk heeft opgelopen. "Zolang de EHC-bacterie in één adem wordt genoemd met komkommers, sla, tomaten en kiemgroenten, blijft een deel van de consumenten deze producten mijden", vreest Baljeu. Staatssecretaris Bleker van EL&I heeft na overleg met vertegenwoordigers van handel en teelt, aangegeven vandaag in Brussel aan te dringen op duidelijkheid in Duitsland en opheffing van het negatieve advies.

Vandaag vergaderen de Europese landbouwministers in Luxemburg over mogelijke Europese noodmaatregelen voor tuinbouw en handel. Frugi Venta adviseert haar leden, de extra kosten als gevolg van de EHEC-crisis te administreren. Nederland en een aantal andere lidstaten pleiten voor brede steunmaatregelen waaronder een opkoopregeling voor groenten en een promotieregeling. Afhankelijk van de beslissing die in Europa wordt genomen, beslist Nederland of er ook nog nationale maatregelen worden genomen.

Als gevolg van de EHEC-uitbraak en de verdenkingen richting rauwe groenten heeft Rusland een importstop aangekondigd voor verse producten, en hebben de VS, Canada en het Midden-Oosten importrestricties afgegeven voor deze producten. De volgende actie van staatsecretaris Bleker is een bezoek aan Rusland. De boodschap die hij hier gaat brengen is dat Nederlandse producten gegarandeerd schoon en veilig zijn. Om deze boodschap kracht bij te zetten heeft de nVWA een verklaring afgegeven in zeven talen waarin wordt verklaard dat de EHEC-bacterie niet is aangetroffen op Nederlandse producten.