Rochdale


06 juni 2011
Kop Egeldonk Zuidoost krijgt filosofische tekst

De noordelijke kopgevel van de flat Gravestein krijgt ter gelegenheid van de komende editie van de Straat van Sculpturen (The Third Sculpture mei-juli 2012) een groot geveldoek waarop een tekst is aangebracht.

Deze is bedacht door de Zweedse kunstenaar Runo Lagomarsino en luidt: IN MY DREAMS EUROPE IS ALWAYS LESS THAN A METRE. In 2012 zullen meer grote teksten van deze kunstenaar in de Bijlmer opgehangen worden. Ze zijn prikkelend en met een diepere boodschap. De onthulling van het doek op de kopgevel, die tot de renovatie in 2012 wel wat verfraaiing kan gebruiken, is mogelijk gemaakt door Woningstichting Rochdale, en maakt deel uit van een voorproefje van het kunstevenement dat op 9 juni wordt gegeven. Verder verhuist op deze dag de U.N.B.B.Q. van Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla vanuit de K-buurt naar het Bijlmerpark.

Koningin Beatrix

In 2009 heeft de koningin de straat van sculpturen geopend. Een kunstwerkroute vanaf de wijk Kraaiennest naar het Bijlmerstation met internationale kunst in de openbare ruimte. De verzameling ontstaat geleidelijk, in 2009 zijn diverse kunstwerken definitief blijven staan. Na het evenement in 2012 gebeurt hetzelfde waardoor er in een reeks van jaren meerdere kunstwerken bij komen, en er een hoogwaardige en unieke kunstverzameling in de Bijlmer ontstaat.

Le Pisseurs

Het bekendste kunstwerk is misschien wel ' 'les Pisseurs d'Amsterdam' onder de brug tussen Gooioord en de wijken Kortvoort en Gulden Kruis. Het is genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs 2011. Rochdale ondersteunt het werk van de STRAAT VAN SCULPTUREN omdat het iets toevoegt aan de leefbaarheid in Zuidoost, waar de corporatie veel woningbezit heeft. Als het kunstwerk van Lagomarsino er hangt, worden bewoners benaderd met de vraag welke betekenis de tekst voor hen heeft. Deze reacties zullen naar de kunstenaar worden teruggekoppeld.

Programma

De onthulling van het geveldoek en de verplaatsing van de U.N.B.B.Q. wordt om 17.30 feestelijk gevierd. Stadsdeel wethouder Urwin Vyent verricht de officiële handeling. Iedereen is vanaf 17.00 uur welkom voor een hapje, een drankje, en de mooiste verhalen van meester-verteller Winston Scholsberg. Wanneer: donderdag 9 juni van 17.00 - 20.00 uur. Locatie: Bijlmerpark, Lupineheuvel, Amsterdam Zuidoost.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, 06 - 212 58 004 of ndeleeuw@rochdale.nl.
Op vrijdag kunt u terecht bij Tamara Rolman-Aalbersberg, communicatieadviseur, 06 - 221 29462 of
trolman-aalbersberg@rochdale.nl.