Provincie Noord-Holland

Kunstwerk Keerzijde tilt Scheybeeck over Binnenduinrandweg

07 juni 2011 -

Een kunstwerk van Paul de Kort markeert sinds vorige week de plek waar de Scheybeeck de Binnenduinrandweg (de nieuwe provinciale weg N197) kruist.

Van oudsher is de Scheybeeck de grens tussen Velsen en Beverwijk. Ook het kunstwerk De Keerzijde ligt precies voor de helft in Velsen en voor de helft in Beverwijk.
Keerzijde, het kunstwerk van Paul de Kort

Groen- en Waterplan langs provinciale weg
De nieuwe randweg om Beverwijk ontlast de bebouwde kom van Beverwijk waardoor de leefbaarheid én de doorstroming van het doorgaande verkeer verbeterd is. Ook de bereikbaarheid en ontsluiting van Business Park IJmond, Corus en Houtwegen is verbeterd. Het Groen- en Waterplan Groene IJmond heeft onder andere tot doel de parken Westerhout, Scheybeeck en Wijkeroogpark langs de nieuwe provinciale randweg meer met elkaar te verbinden en aantrekkelijker te maken voor recreatie en landschapsbeleving. De Scheybeeck is verlengd en loopt nu dwars door deze parken.
In het najaar van 2011 organiseert het Groen en Waterplan een open dag in het gebied.

Scheybeeck en Keerzijde
De Scheybeeck is van oudsher de grens tussen de gemeenten Velsen en Beverwijk. Het kunstwerk De Keerzijde markeert de plek waar de Scheybeeck en de N197 elkaar kruisen. Metalen strips liggen evenwijdig aan elkaar en aan de weg, maar haaks op de stroomrichting van de Scheybeeck. De strips slaan halverwege om waardoor een zilveren golfje als een beekje door het glanzende oppervlak lijkt te kabbelen. In de strips wordt met tekst verwezen naar twee gedichten, die aan dit beeklandschap ontsproten zijn: Gorters "de Mei" en Vondels "Beecksangh".

Binnen 10 minuten in het groen
Samen met de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest heeft de provincie Noord-Holland de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in groen en recreatie zodat bewoners van de IJmond binnen 10 minuten in het groen kunnen zijn.

---