Watersportverbond - KNWV

Feestelijke afsluiting ISAF WJK selectie

maandag 6 juni 2011

Zaterdag 4 juni is de selectie voor het ISAF Jeugd WK 2011 te Zadar, Kroatie op een zeer mooie en feestelijke wijze afgesloten. Onder superieure omstandigheden, zon en wind, werd tijdens de Dutch Youth Regatta de selectie voor het belangrijkste jeugdevenement ter wereld afgerond.

Zaterdagavond werden de winnaars in de grote tent gehuldigd waarna, onder begeleiding van de beats van de DJ, een mooi feest los barstte.

Nadat al eerder de namen binnen het Windsurfen (Lisette Schoot en Kiran Badloe) bekend werden volgden tijdens de eerste drie dagen van de Dutch Youth Regatta (DYR) de laatste disciplines. Ondanks de stabiele omstandigheden met soms krachtige wind, vielen er toch een aantal verrassingen te noteren.

Tweemansboten
Vooraf leek de strijd in de tweemansboot (420) het spannendst te worden. Meerdere teams leken op papier niet veel voor elkaar onder te doen. In de praktijk was de strijd inderdaad heftig, en zeer
aantrekkelijk om te aanschouwen.

Zowel bij de jongens als de meisjes werd de selectie overtuigend beslist. Bij de jongens bleef het tot aan de laatste race spannend tussen team Pieter Goedhart/Lars van Stekelenborg en de gebroeders Floris & Laurens van de Werken. Even leken Pieter en Lars op een overwinning af te stevenen, maar voornamelijk door een sublieme techniek wisten de broers van de Werken zich terug te vechten naar de kopgroep van de laatste wedstrijd. Hun voorsprong in het klassement kwam hierdoor niet meer in gevaar.

Bij de meisjes werd het uiteindelijk een overtuigende overwinning voor Fieke van Dijk en Josca Hummel. In deze mooie omstandigheden bleken zij toch een maatje te groot voor de andere meisjesteams.

High Performance
In de zogenaamde High Performance discipline - de snelle Skiff in de vorm van de 29-er - viel al vanaf het begin van het seizoen een opmerkelijk team op. Max Deckers, nog deelnemer in de 420 in 2010, had zijn krachten gebundeld met ervaren 29-er bemanningslid Annette Duetz. Gezamenlijk bleken zij het gehele jaar al onoverwinnenlijk.

Tijdens de DYR streedden zij mee om koppositie van het evenement en kregen daar veel tegenstand van vooral buitenlandse teams. Door wat pech wisten zij de Open Nederlandse titel niet binnen te halen, maar stelden wel met overmacht hun uitzending veilig.

Eenmansboten
Op papier was het aantal deelnemers in de Laser Radial indrukwekkend. Veel jonge overstappers uit het succesvolle Laser 4.7 Flying Start programma aangevuld met meer ervaren namen uit de Laser Radial Talentploeg. Met de krachtige wind leken de Talentploeg zeil(st)ers in het voordeel, maar bij de jongens trokken de jonkies zich hier niets van aan. Wouter Sonnema pakte na twee dagen brutaal de leiding. De laatste wedstrijddag werd een ware kraker waarin talenten zoals Jolbert van Dijk, Jelmer van Beek, Niels Broekhuizen en Duko Bos (vorig jaar nog uitkomend in de 420) dichtbij de overwinning kwamen, maar
uiteindelijk toch hun meerdere moesten erkennen in Wouter.

Bij de meisjes werd het toch weer een bijzonder verhaal. Jeske Kisters, die na de Optimist vooral als bemanningslid in de 29-er en 470 furore maakte met o.a. een zilveren medaille tijdens het ISAF Jeugd WK van 2008, toonde nu haar veelzijdigheid door in de Laser Radial te starten. Zilveren-medaillewinnaar tijdens de Jeugd Olympische Spelen van 2010, Daphne van der Vaart, en 4.7-zeilster Maxime Jonker wisten zeer goed tegenstand te bieden, maar uiteindelijk zal Jeske weer naar het ISAF Jeugd WK afreizen om daar nu individueel mee te strijden voor de medailles.

ISAF WJK team 2011
Het team wat van 7-17 juli afgevaardigd zal worden naar het ISAF Jeugd WK 2011 te Zadar, Kroatie ziet er dan als volgt uit:
Eenmanboot Jongens: Wouter Sonnema
Eenmansboot Meisjes: Jeske KistersÂ
Tweemansboot Jongens: Floris van de Werken/ Laurens van de Werken Tweemansboot Meisjes: Fieke van Dijk/Josca Hummel
High Performance Open: Max Deckers/ Annette DuetzÂ
Windsurfen Meisjes: Lisette Schoots
Windsurfen Jongens: Kiran Badloe
Â
Teamleider: Koen VerhartÂ
Coach 420 Kaj BockerÂ
Coach 29-er/RS:X Dorien Hoekstra-de VriesÂ

Meer informatie:
www.watersportverbond.nl/talentplanÂ
www.isafyouthworlds.com

Foto's Valentijn van Duijvendijk
Boven: Fieke van Dijk/ Josca Hummel
Midden: Max Deckers/ Annette Duetz
Onder: Wouter Sonnema