Artsen zonder Grenzen

VN-landen kunnen aidsepidemie stoppen

07-06-2011

Een tijdige behandeling voor aids kan overdracht van het hiv-virus stoppen, blijkt uit diverse onderzoeken. VN-landen mogen deze kans in de wereldwijde strijd tegen aids niet laten schieten. Ze moeten het nieuwe, ambitieuze doel onderschrijven en dit 'contract' tegen aids ondertekenen. Dit nieuwe aidsdoel is het onderwerp van de UNGASS 2011 (UN General Assembly High-Level Meeting on AIDS) van 8 - 10 juni in New York. Een aantal grote donorlanden zijn echter tegen.

Aidsbehandeling kan verdere verspreiding voorkomen

Onderwerp van de VN-topbijeenkomst in New York is het ambitieuze, nieuwe doel van 15 miljoen mensen op aidsbehandeling in 2015. Dat houdt in dat in de komende vier jaar 9 miljoen mensen op aidsremmers moeten worden gezet. Recent gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat aidsbehandeling een vorm van preventie is; het vermindert de overdracht van het hiv-virus met 96 procent.

Het tellen van medicijnen in de polikliniek in de stad Madi Opei in Uganda. Artsen zonder Grenzen heeft daar een project dat speciaal is gericht op zorg voor mensen met hiv en aids. © Brandan Bannon Geld en actie tegen aids nodig

'De wereld heeft een ambitieus doel tegen aids nodig met bijbehorend actieplan om dit te verwezenlijken. Anders is het doel betekenisloos: landen moeten bereid zijn geld erin te stoppen en actie te ondernemen om de aidsepidemie een halt toe te roepen,' aldus Sharonann Lynch, beleidsadviseur van de Artsen zonder Grenzen medicijnencampagne tijdens een persconferentie in New York.

7 miljoen doden voorkomen

De jaarlijkse extra investering in het bereiken van het nieuwe aidsdoel behelst 4,1 miljard euro (6 miljard dollar) tot 2015. Hiermee kunnen 12 miljoen nieuwe infecties met aids en meer dan 7 miljoen doden worden voorkomen (tot en met 2020), becijfert VN-organisatie UNAIDS. Het jaarlijkse aantal nieuwe infecties wordt daarmee teruggebracht van 2,5 miljoen in 2009 tot 1 miljoen in 2015. Landen hebben in de afgelopen twee jaar echter minder geld voor aids vrijgemaakt, waardoor belangrijke organisaties die zich voor de strijd tegen aids inzetten, zoals de Global Fund en PEPFAR, te weinig geld hebben.

Verander de koers van aids

Tido von Schoen-Angerer, arts en directeur van de Artsen zonder Grenzen medicijnencampagne voegde hieraan toe: 'De afgelopen tien jaar hebben wij kunnen zien dat aidsbehandelingen levens redden. Nu we weten dat het ook preventief kan zijn en zo hele gemeenschappen tegen aids kan beschermen, is het voor ons zonneklaar dat deze kennis ingezet moet worden om de aidsverspreiding te stoppen. Regeringen hebben nu de macht om de koers van de aidsepidemie te veranderen.'

Protestmars in New York

Morgen organiseert Artsen zonder Grenzen samen met aidsactivistengroeperingen een protestmars vanaf 11.00 uur in Bryant Park met aansluitend een bijeenkomst vanaf 12.30 uur in het Dag Hammarskjold Plaza waar de VN zitting houdt. Artsen zonder Grenzen behandelt op dit moment 170.000 mensen met hiv/aids in 19 landen wereldwijd.

Artsen zonder Grenzen rapport

In mei publiceerde Artsen zonder Grenzen het rapport `Getting ahead of the Wave'. Dit rapport toont aan dat landen die het zwaarst getroffen zijn door de aidsepidemie hun behandelingsaanpak aan het verbeteren zijn waardoor er minder zieken en doden zijn. Door een gebrek aan steun van grote donoren kunnen zij echter niet de nodige levensbelangrijke aanpassingen doorvoeren.


* Download het Artsen zonder Grenzen rapport 'Getting Ahead of the Wave' op onze publicatiespagina

* Bekijk en deel de video's die tonen hoe vernieuwende methodes de behandeling tegen hiv/aids voor veel meer mensen beschikbaar kunnen maken]

* Meer weten over aids en hoe je mensen kunt helpen, lees ons webdossier aids