Gemeente Hellevoetsluis


Snel Interventie Voertuig voor Hellevoetse Brandweer

Op 1 juni is er bij de brandweer in Hellevoetsluis een Snel Interventie Voertuig (SIV) in dienst genomen. Het betreft een proef voor drie maanden. Burgemeester Kleijwegt heeft hiervoor de aftrap gegeven. Tijdens deze drie maanden zijn er twee brandweermensen gehuisvest in de brandweerkazerne en wordt er na alarmering binnen 1 minuut uitgerukt met dit voertuig.

Het reguliere blusvoertuig, de tankautospuit, zal tijdens de proefperiode altijd met 6 mensen uitrukken achter de SIV aan. Dit voertuig wordt bemand door vrijwilligers en rukt na 4 minuten uit. De SIV is dus tenminste drie minuten eerder ter plaatse dan de tankautospuit.

Met de SIV wordt uitgerukt naar alle meldingen zoals, automatische brandmeldingen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, hulpverleningen en bij daadwerkelijk brand. De bemanning van de SIV beoordeelt ter plaatse de situatie en heeft contact met de aanrijdende tankautospuit. Het materiaal en de gereedschappen kunnen door twee mensen bediend worden. In Denemarken heeft men goede ervaringen met een dergelijk voertuig.

Indien het incident te groot is om met twee mensen te bestrijden, worden er voorbereidingen getroffen. De materialen zullen bijvoorbeeld gereed gemaakt worden zodat er direct kan worden begonnen het ongeval te bestrijden als de tankautospuit ter plaatse is. De SIV is een onderdeel van de campagne Veiligheid Voorop (zie www.veiligheid-voorop.nl).

Er worden in de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal een drietal pilots gedaan, de eerste is gehouden in Bergschenhoek waar de vrijwilligers het voertuig mee naar huis namen. In Hellevoetsluis wordt er met de SIV vanuit de kazerne uitgerukt en de derde zal plaatsvinden op een beroepskazerne.
Na de proefperiode vindt er een evaluatie plaats waarna verdere besluitvorming volgt.

06/07/2011