Spar volledig overgeschakeld op Fairtrade bananen

Persbericht van Stichting Max Havelaar

Deze week introduceert buurtsupermarktketen Spar in al haar winkels (h)eerlijke bananen met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade. Dit keurmerk staat garant voor eerlijke handel met aandacht voor mens en milieu. Fairtrade biedt bananenboeren in ontwikkelingslanden minimaal een stabiele prijs die duurzame productie mogelijk maakt. Bovendien ontvangen de boeren een ontwikkelingspremie die ze zelf kunnen investeren in productiviteitsverbetering of sociale projecten als onderwijs en medische zorg.

"We zijn een organisatie met grote betrokkenheid bij de leefbaarheid in buurten en dorpen", licht Sjaak Kranendonk, Algemeen directeur van Spar toe. Hij vervolgt: "Het past in onze duurzaamheidsstrategie dat we iets terug doen voor de maatschappij. Een rechtstreekse en eerlijke prijs betalen voor onze bananen, en tegelijkertijd de lokale boerenbevolking steunen sluit daarbij aan."

Peter d'Angremond, directeur Stichting Max Havelaar, is verheugd met de beslissing van Spar: "Door te kiezen voor een volledige overstap naar Fairtrade bananen toont Spar haar commitment richting Fairtrade. Spar draagt eraan bij dat boeren in ontwikkelingslanden een betere toegang krijgen tot de Westerse markt en daardoor kunnen werken aan een betere toekomst."

Inmiddels verkoopt Spar ook andere producten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade, waaronder diverse theesoorten. Daarnaast kunnen klanten van Spar al enkele weken bij hun boodschappen sparen voor Fairtrade handdoeken van Afrikaanse afkomst. "De Fairtrade handdoekenactie loopt erg goed. Dat geeft ons het gevoel dat onze klanten die producten waarderen. Die handdoeken voelen ook nog eens erg goed aan!" Aldus een enthousiaste Kranendonk.

Over het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade
Het internationale keurmerk voor Fairtrade, in Nederland beter bekend als het Max Havelaar keurmerk, heeft een focus op kansarme boeren in ontwikkelingslanden waar de armoede vaak het grootst is. Om die armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, ontvangen de boeren minimaal een kostendekkende prijs voor duurzame productie en een premie. Daarnaast gelden bij Fairtrade strenge sociale- en milieucriteria. Inmiddels bevindt zich in 23 landen een Fairtrade keurmerkorganisatie. Fairtrade producten zijn afkomstig uit meer dan 60 landen. www.maxhavelaar.nl

Over Spar
Spar Holding B.V. is merkeigenaar van de buurtsupermarktformules Spar en Attent. In totaal gaat het om ruim 500 winkels die worden gedreven door zelfstandige ondernemers. Spar Holding werkt nauw samen met de zelfstandig ondernemers en ondersteunt hen in de breedste zin. Spar Holding is aangesloten bij inkooporganisatie Superunie. www.sparholding.nl

*

Links:
http://www.maxhavelaar.nl



Razende Robot Reporter