Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: verbeterd declaratiesysteem ziekenhuizen

07-06-2011

De invoering van het nieuwe declaratiesysteem van ziekenhuizen, DOT, is een verbetering ten opzichte van het huidige systeem. Dat is de voorlopige conclusie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar beoordeling van de kostentarieven van DOT. Over de onderliggende productstructuur oordeelde de NZa in april al positief. Het is de bedoeling dat DOT per 2012 wordt ingevoerd. De NZa neemt hierover na bespreking van de beoordeling met de betrokken partijen eind juni een definitief besluit.

In het nieuwe declaratiesysteem worden met ingang van 2012 de ruim 30.000 bestaande diagnosebehandelingcombinaties vervangen door 4.400 nieuwe DBC-zorgproducten. Het DOT-systeem (DBC's Op weg naar Transparantie) maakt de nieuwe DBC-zorgproducten herkenbaarder en meer dekkend.

De NZa concludeert in haar beoordeling van de kostentarieven van DOT dat deze geschikt zijn om in te voeren. De NZa heeft daarnaast analyses gemaakt van de financiële impact voor ziekenhuizen als zij per 2012 overgaan naar prestatiebekostiging. Ziekenhuizen krijgen dan geen budget meer, maar worden per zorgprestatie door verzekeraars betaald. De NZa tekent daar wel bij aan dat de analyses deels gebaseerd zijn op veronderstellingen over de verwachte ontwikkelingen.

Op basis van deze analyses lijken de effecten op macroniveau gering. Dat beeld geldt ook voor de algemene en de topklinische ziekenhuizen. Lokaal kunnen de financiële gevolgen groter zijn, zowel in positieve als negatieve zin. Met name de Universitair Medisch Centra laten een geschatte omzetdaling zien. Het precieze effect is moeilijk in te schatten, maar de NZa ziet wel risico's.

Naar de inschatting van de NZa ligt de bron van de effecten vooral bij de vervanging van budget- door prestatiebekostiging en niet bij de invoering van DOT.

De NZa ziet voldoende oplossingen om deze risico's het hoofd te bieden. Zo kunnen verzekeraars en ziekenhuizen vanaf volgend jaar over 70% van de zorg onderhandelen en hebben zij daarmee ook een eigen verantwoordelijkheid om naar passende oplossingen te zoeken. Daarnaast is voor 2012 en 2013 in de ziekenhuiszorg een overgangsregeling opgesteld. In 2012 krijgen ziekenhuizen nog 95% van het omzetverschil met hun huidige budget gecompenseerd, en in 2013 nog 70%. In de tussenliggende jaren werkt de NZa samen met DBC Onderhoud en veldpartijen aan de verdere verbetering van de DBC-zorgproducten. Daarbij wordt met name de gespecialiseerde zorg, die UMC's leveren, nog beter gedefinieerd.