Gemeente Roermond

Jaarverantwoording 2010 gepresenteerd

De jaarverantwoording 2010 van de Gemeente Roermond is deze week gepresenteerd en laat over 2010 een positief resultaat zien: 2,6 miljoen euro. Van dit jaarrekeningresultaat wordt 1,6 miljoen euro bestemd voor een aantal doeleinden waarmee het resultaat uiteindelijk circa 1 miljoen euro bedraagt. De lokale lastendruk behoorde ook in 2010 tot een van de laagste (landelijk 27ste plaats en provinciaal 2de plaats).

Ondanks de economische crisis en de op ons af komende bezuinigingen en uitdagingen omtrent het gemeentelijk takenpakket is de Gemeente Roermond in 2010 slagvaardig te werk gegaan en is een evenwichtig financieel beleid gevoerd. Bij de begroting 2010 werd gestart met een begroting die op nul sloot. Het jaar 2010 werd afgesloten met een positief resultaat van 2,6 miljoen euro (1% van de totale lasten). Na bestemming van een gedeelte hiervan aan specifieke doeleinden bedraagt het resultaat 1 miljoen euro (0,5% van de totale lasten). De grootste verschillen tussen begroting en jaarverantwoording worden onder andere veroorzaakt door lagere uitgaven voor onderwijsbeleid en personeelsinzet, een hogere belastingopbrengst en een lagere opbrengst dan verwacht uit het gemeentefonds en parkeeropbrengsten.

In de komende periode van tegenwind en nieuwe uitdagingen zet Roermond zich in voor een leefbare, veilige, sociale en economisch sterke stad. Meer dan ooit zullen we de burger, het maatschappelijke middenveld en private partijen daarbij nodig hebben. Samen met hen treedt Roermond de toekomst met gepast vertrouwen tegemoet. Een solide, slagvaardig en spaarzaam beleid blijft daarbij het uitgangspunt. Momenteel wordt in dat kader een kerntakendiscussie gevoerd. Tijdens de raadsvergadering van 7 juli aanstaande wordt de jaarverantwoording 2010 in de gemeenteraad behandeld.