Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 7 juni

Alkmaar, 07-06-2011 o 14.30 uur

Twee motorrijders gewond bij aanrijding Westerdijk

Hoorn, maandag 6 juni

Een 38-jarige man en een 45-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Hoorn, raakten maandagmiddag rond 14.35 uur gewond bij een aanrijding op de Westerdijk. Een 60-jarige automobilist reed uit de richting van Hoorn en kwam op de verkeerde weghelft terecht. Hij reed hierdoor frontaal tegen de 38-jarige en 45-jarige motorrijders aan, die vnauit de tegenovergestelde richting kwamen. De twee motorrijders kwamen door de klap halverwege en onderaan de dijk terecht. Zij werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Dollemansrit: getuigen gezocht

Den Helder, maandag 6 juni

Een 25-jarige automobilist uit Den Helder werd maandagmiddag rond 13.45 uur aangehouden op de Middenweg. Een agent in vrije tijd zag de man in tegenovergestelde richting aan komen rijden. Hij viel op door zijn roekeloze verkeersgedrag, waarbij hij ook het andere verkeer in gevaar bracht. De agent keerde zijn motor en ging achter de auto aan. De automobilist haalde nog enkele halsbrekende toeren uit en hield uiteindelijk stil voor een verkeerslicht op de kruising Parallelweg/Ruyghweg.

De agent sprak de bestuurder aan. Deze gaf echter te kennen aan de agent dat hij op moest flikkeren en reed weg. De agent vroeg om assistentie. Een aantal agente vatten post op de rotonde tussen de N250 en de Ravelijnweg. De 25-jarige man stuurde vlak hiervoor achter naar rechts, om een rij wachtende autos heen. Hij reed hierbij over de bielzen en over het gras slingerend tussen de politieautos door. Verschillende politiemensen moesten opzij springen om de auto te ontwijken. De bestuurder omzeilde de rotonde bij de Doggersvaart/Nieuweweg door over het terrein van het benzinestation te rijden, waar het op dat moment behoorlijk druk was. Bij het verlaten van het terrein schampte hij een politiebusje. Bij de rotonde Nieuweweg/Burgemeester Ritmeesterweg reed de man tegen de achterzijde van een busje van de Marechaussee. Hier kon de bestuurder worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en werd in verzekering gesteld.

Bent u getuige geweest van bovenstaand incident? Neemt u dan contact op met de politie in Den Helder via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Diefstal quad: getuigen gezocht

Avenhorn, zondag 5 juni

Zondagmiddag werd rond 17.15 uur een quad gestolen vanaf de Jaagweg. De 17-jarige eigenaar had rond 11.00 uur het voertuig ter hoogte van het café geparkeerd om zijn boot naar het water te vervoeren. De jongen werd door een familielid gebeld dat deze achter zijn quad aanreed met daarop twee jongens. Het familielid raakte de quad echter kwijt bij de bussluis aan het eind van de Grote Waal in Hoorn.

De 17-jarige jongen voer terug en werd aangesproken door een man die een zwarte BMW gezien had die meerdere keren voorbij was gereden en waarvan de inzittenden opvallend veel interesse hadden getoond voor de quad. Mogelijk dat deze zwarte BMW met de diefstal van het voertuig te maken heeft.

De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk de quad met de twee jongens erop zondag hebben zien rijden, of de diefstal hebben gezien. Ook mensen die informatie hebben over de zwarte BMW worden verzocht contact op te nemen met de politie in Stedebroec via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Luilakviering geen vrijbrief voor vernielingen

Politie controleert op naleven regels

Alkmaar, dinsdag 7 juni

In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 juni wordt er weer Luilak gevierd. Het is van oudsher een kwajongensfeest waarbij de jeugd vroeg uit bed gaat om langslapers wakker te maken. Maar jongeren plegen soms ook ernstige vormen van baldadigheid of vernieling. De politie wil met name ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid. Want wanneer ouders door de politie worden aangesproken op de vernielzucht van hun kinderen reageren ze soms verbaasd met de mededeling: Ja maar het is toch luilak?.

De Luilakviering is geen vrijbrief voor het plegen van vernielingen. Sommige ouders geven hun kinderen toestemming om mee te doen aan Luilak. Ze zijn soms verbaasd als de politie hen meldt dat hun kind is opgepakt, omdat hij/zij vernielingen heeft gepleegd.

Vernielen is strafbaar

Het smeren met zeep, lijkt onschuldig, maar is al een overtreding (baldadigheid). Smeren of gooien van boter of eieren op gevels is een misdrijf (vernieling) aangezien er voor het reinigen soms professionele apparatuur nodig is. Gebruik van purschuim of secondenlijm komt ook voor. Wanneer een slot of automaat met iets dergelijks wordt dichtgesmeerd levert dat honderden euros schade op.

Op verschillende plaatsen in de regio Noord-Holland Noord zijn vorig jaar vernielingen gepleegd. Ook werden ramen en deuren van woningen en autos beklad met allerlei materialen. De samenleving pikt dit soort vormen van vermaak niet meer. Bewoners proberen hun eigendommen te beschermen en hebben veel last van de baldadigheid van sommige jeugdigen.

Rol van de ouders

De politie zet extra agenten in om te surveilleren in gebieden waar dat nodig blijkt te zijn. De politie treedt op als het nodig is, maar doet ook een beroep op ouders en verzorgers om hun kinderen te begeleiden en zeker niet alleen met materialen de straat op te laten gaan. Op die manier kan de luilakviering voor iedereen weer het feest worden zoals het bedoeld is: langslapers wakker maken!

Rijbewijs ingevorderd

Sint Maarten, maandag 6 juni

Omstreeks 14.00 uur vorderde de politie op de Valkkogerdijk het rijbewijs van een 48-jarige man in, wegens rijden onder invloed. Uit een ademanalyse bleek dat de man teveel had gedronken. Hij blies 620 Ug/l. Dit is bijna driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Het rijbewijs wordt ingevorderd bij 570 ug/l.

Aanhouding na mishandeling

Alkmaar, maandag 6 juni

Een 24-jarige Alkmaarder werd maandagavond om 23.00 aangehouden, nadat hij ruziënd met zijn 26-jarige Bulgaarse vriendin werd aangetroffen aan de Munnikenweg. De vrouw was op dat moment slechts gehuld in een deken en verklaarde kort daarvoor, uit angst voor de man, in het water te zijn gesprongen. Het stel had het plan om samen in een tentje aan de waterkant te overnachten, maar had -mede door toedoen van drank en mogelijk drugs- ruzie gekregen. De vrouw verklaarde een duw te hebben gekregen tijdens de ruzie. De Alkmaarder werd aangehouden op verdenking van mishandeling.

Straatroven

Alkmaar, dinsdag 7 juni

Een 34-jarige man werd dinsdagnacht rond 02.00 uur op de Laat beroofd van zijn portemonnee. Twee jongens met een donkere huidskleur reden samen op één fiets de man tegemoet en trokken hem op de grond. Nadat het tweetal zijn portemonnee had afgepakt, zijn zij op de fiets in de richting van de Vondelstraat gefietst.

Hoorn, maandag 6 juni

Op de Kleine Noord in Hoorn werd een 16-jarige jongen uit Slootdorp, onder bedreiging van een mes, beroofd van zijn mobiele telefoon. De jongen zat met een vriend op een terras en liet zijn vriend iets zien op zijn telefoon. Nadat hij zijn telefoon weer had opgeborgen, vroeg een licht getinte jongen om een sigaret. Vervolgens vroeg hij of de jongens wisten hoe laat het was. Toen de 16-jarige jongen zich omdraaide om naar de kerkklok te wijzen, zette de straatrover een mes op de keel van de 16-jarige jongen. Hij gaf daarop zijn telefoon, waarna de straatrover vluchtte in de richting van het station. Later bleek dat de straatrover 45 minuten eerder al een oudere man had lastig gevallen bij de kerk op de Kleine Noord. Die man wist de straatrover af te wimpelen. Dit meldde een winkelmedewerkster. De politie heeft direct in de omgeving gezocht naar de straatrover, maar deze niet meer aangetroffen. De politie onderzoekt of er videobeelden bestaan van de straatroof.

Alkmaar, maandag 6 juni

Een 12-jarige jongen uit Alkmaar is op een schoolplein aan de Stempelmakerstraat beroofd van zijn iPhone. Dankzij een applicatie op zijn telefoon kan de vader van de jongen de locatie van de gestolen gsm volgen, wanneer deze is ingeschakeld. De politie volgt dit signaal ook. Van de straatrover is een naam en een signalement bekend bij de politie.

Getuigenoproep

Bent u getuige geweest van één van bovengenoemde straatroven of heeft u anderszins informatie hierover? Neemt u dan contact op met de recherche via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tareif). Blijft u liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem.