Rijksoverheid

Rosenthal bepleit vrijhandel bij Aziatische landen

Nieuwsbericht | 07-06-2011

"Handel moet ons uit de financieel-economische crisis helpen. Meer handel is belangrijk om het broze herstel van de wereldeconomie te versterken. Protectionisme is de dood in de pot." Dat zei minister Rosenthal in Budapest tegen de 48 Aziatische en Europese leden van de Asia-Europe Meeting (ASEM).

Vrijhandel is in ieders belang, zei Rosenthal. Hij uitte zijn ongerustheid over de zogenoemde Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie WTO. "De EU doet er alles aan om uit de impasse te komen. Ik roep de belangrijkste handelslanden van de wereld, ook Azië, op om een extra inspanning te doen."

De minister benadrukte ook het belang van handelsverdragen, zoals het verdrag dat de EU met Zuid-Korea sloot. De EU hoopt spoedig onderhandelingen af te ronden met India, Maleisië en Singapore, en belangrijke stappen te zetten met Japan.

Rosenthal riep op om de discussie te verbreden. "Vrijhandel gaat niet alleen over goederen. Markten moeten ook worden geopend voor diensten. We moeten ook afspraken maken over investeringen en bescherming van intellectueel eigendom."

Handelsrelaties zijn gebaseerd op wederzijds respect en gedeelde waarden, zei de minister. "Economische groei en de rechtsstaat gaan hand in hand. En handel houdt alleen stand als die duurzaam is voor mens en milieu. Daarom streeft de EU naar een samenhangend handelsbeleid, waarin politiek, economie, milieu en natuurlijk ook mensenrechten elkaar versterken."