Waterschap Zuiderzeeland


Kievitslanden ondertekend

Samenwerkingsovereenkomst Kievitslanden ondertekend

Op maandag 6 juni ondertekenden regiodirecteur Jan Gorter van Natuurmonumenten en heemraad Jan Nieuwenhuis van Waterschap Zuiderzeeland de samenwerkingsovereenkomst van het project "Natuurherstel Kievitslanden", een van de zogenaamde Flevolandse TOP-projecten om de verdroging tegen te gaan. In dit project wordt de waterhuishouding van de Kievitslanden voor de natuur beter geregeld en wordt de Mosseltocht verlengd om een goede afvoer voor omringende landbouwgronden te verzekeren. Ook wordt in dit project de dijkvoet van de Harderdijk verhoogd en verstevigd ten behoeve van de veiligheid van de dijk. Als start van de werkzaamheden in het gebied de Kievitslanden bij Biddinghuizen, zetten Jan Gorter en Jan Nieuwenhuis samen symbolisch de schop in de grond.

Werkzaamheden

De gezamenlijke werkzaamheden bestaan uit het verlengen van de Mosseltocht (door het Klimaatbos richting de Hoge Dwarsvaart) en het ophogen van de dijkvoet Harderdijk langs de Kievitslanden. Deze maatregelen zijn nodig om in de Kievitslanden een deel van de Strandgapertocht te kunnen dichten, sloten ruimer uit te graven en greppels aan te leggen of te herstellen. Door de koppeling van verschillende projecten wordt `werk met werk gemaakt": de vrijkomende grond uit de verlengde Mosseltocht wordt gebruikt voor ophoging van het binnentalud van de Harderdijk.

Natuur

Op het land

Het graslandgebied Kievitslanden wordt gebruikt door weidevogels als watersnip, tureluur, graspieper, en soms ook kwartelkoning. Daarnaast is het gebied steeds belangrijker geworden voor bijzondere planten als de ratelaar, koekoeksbloem en dotterbloem. Doordat het noordwestelijke deel van het gebied wordt omgevormd van relatief droog naar nat grasland, is dit deel van de Kievitslanden in de toekomst ook geschikt voor deze plantenrijkdom. Daarnaast wordt het gebied nog geschikter voor de genoemde weidevogels. De verhoging van het grondwaterpeil en de inrichting zijn daarvoor essentieel.

In het water

Het water in de oostrand van Oostelijk Flevoland wordt gekenmerkt als een bijzondere waternatuur. Door de schone veluwse kwel die hier in de tochten ontvangen wordt, is het water van een bijzondere kwaliteit. Om dit bijzondere water met zijn natuurwaarden te behouden, richten Waterschap Zuiderzeeland en Natuurmonumenten de verlengde Mosseltocht in met natuurvriendelijke oevers. De tocht wordt op enkele plekken extra breed aangelegd om de onderwatervegetatie en weelderige oevervegetaties kansen te bieden zich te ontplooien. Op deze wijze zullen vele soorten profiteren van de nieuwe verlengde Mosseltocht en kunnen wellicht in de nabije toekomst ook libelsoorten als de weidebeekjuffer aan te treffen zijn.

Maaibeleid Kievitslanden

Natuurmonumenten werkt in het beheer nauw samen met boeren uit de omgeving, die in het gebied vee laten grazen en de hooilanden van juni tot augustus perceelsgewijs en gefaseerd maaien. Zo blijven bloemen als boterbloem, rode klaver en smeerwortel langer beschikbaar voor insecten. Die dienen op hun beurt weer als voedsel voor de vogels. Ook is er altijd ergens langer gras waar de weidevogels dekking kunnen vinden.

Vanuit partnerschap werken aan vitale leefomgeving

In de provincie Flevoland investeren we de komende jaren in natuur en landschap. De provincie Flevoland is samen met de natuurbeheerders Flevo-Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en Waterschap Zuiderzeeland vastbesloten om met deze investering de kwaliteit van de Flevolandse natuur te versterken. De partijen hebben meerjarenafspraken gemaakt voor de inrichting van natuurterreinen en projecten die passen binnen het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (pMJP). Gezamenlijk werken we aan een vitale leefomgeving. De waterhuishouding van de verschillende projectgebieden binnen dit programma is cruciaal voor de natuur. De projecten binnen het programma TOP-verdroging zullen tussen nu en 2013 worden uitgevoerd. Het project "Natuurherstel Kievitslanden" is een van de kernprojecten van dit programma in Flevoland.

Samenwerking Provincie, Waterschap Zuiderzeeland en Natuurmonumenten

Voor dit project is behalve geld, ook veel expertise nodig. Daarom werken Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Natuurmonumenten samen. Alle partijen zijn financiers. Het project is qua uitvoering een samenwerkingsproject van Natuurmonumenten en het waterschap. Natuurmonumenten verzorgt als initiatiefnemer en terreinbeherende organisatie de projectleiding, Waterschap Zuiderzeeland begeleidt de uitvoering vanuit zijn expertise op het gebied van waterbeheer.

Jan Gorter en Jan Nieuwenhuis zetten symbolisch de schop in de grond bij de Mosseltocht in het gebied de Kievitslanden.

Mosseltocht in het gebied de Kievitslanden

© Waterschap Zuiderzeeland

-