Nieuw-Vlaamse Alliantie




Dringend nood aan meer Europese coördinatie

klok 7 juni 2011

Op dinsdagochtend debatteerde het Europees Parlement over de EHEC-crisis. Het Parlement uitte vooreerst zijn medeleven met de slachtoffers en betreurde de desastreuze gevolgen voor de vele groentetelers. Daarnaast spitste het debat zich vooral toe op een analyse van wat fout liep en hoe het nu verder moet.

Volgens N-VA-Europarlementslid Frieda Brepoels knelt het schoentje niet alleen bij de Duitse overheid, maar evenzeer bij de bevoegde Europese agentschappen ECDC* en EFSA**: "De amateuristische aanpak van de Duitse overheid is hallucinant: door premature conclusies te trekken en voorbarig te communiceren werden verschillende lidstaten en producenten onterecht beschuldigd, met onherroepelijke schade tot gevolg. Maar ook ECDC en EFSA hebben te traag gereageerd, zij hebben bijvoorbeeld te lang gewacht om experts te sturen. De coördinatie was de voorbije weken totaal zoek."

De Commissaris voor Volksgezondheid Dalli verwees in het debat naar de spoedzitting van de Landbouwraad vandaag. Dalli verzekerde dat hij en zijn collega Ciolos, bevoegd voor Landbouw, al het mogelijke zullen doen om de landbouwers te compenseren. Brepoels: "Een beslissing om staatssteun mogelijk te maken is voor mij helemaal geen oplossing. Europa moet zijn verantwoordelijkheid hierin opnemen en middelen vrijmaken uit het Europese landbouwbudget."

Naast het bieden van compensaties is het vinden van de oorzaak prioritair volgens Brepoels: "Men moet voorkomen dat er nog meer mensen in het ziekenhuis belanden. Daarbij is het fundamenteel dat de Europese instanties nauwgezet samenwerken met de bevoegde overheden in de lidstaten. Verder moeten de nodige lessen worden getrokken uit deze crisis om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Ik verwelkom in die zin dat Commissaris Dalli erkent dat bevoegde regionale actoren, i.e. de Länder, meer moeten worden betrokken bij de coördinatie van de informatie."

^* ECDC: Europees Agentschap voor Ziektepreventie en -bestrijding. De hoofddoelstelling van dit Agentschap is het versterken van Europa's weerstand tegen infectieziekten.

^** EFSA: de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft als doel het opzetten van een geïntegreerde aanpak van boer tot bord met aandacht voor risicobeoordeling in alle fasen van de voedselketen. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu